Prima pagina

O stire din 2002 a adus United Airlines aproape de colaps

10.09.2008, 19:50 18

Informatiile pot fi stocate in spatiul virtual pentru totdeauna. Se pare ca aceasta descoperire a mileniului a costat compania aeriana United Airlines sume impresionante.
Actiunile United Airlines s-au prabusit dupa ce un zvon fals conform caruia compania aeriana ar fi intrat din nou in faliment a facut inconjurul lumii pe internet, scrie Financial Times.
Povestea aparuta in Chicago Tribune acum sase ani despre falimentul din 2002 al companiei United, scoasa la iveala de un newletter pentru investitii, a provocat vanzari masive ale actiunilor companiei aeriene, pana la oprirea tranzactionarii acestora. Valoarea unei actiuni a coboraat la 3 dolari (2,1 euro), pentru ca la inchiderea sedintei de tranzactionare sa ramana la 10,92 dolari (7,67 euro). Vineri la sfarsitul zilei, valoarea unei actiuni era de 12,3 dolari (8,64 euro).
Investitorii au considerat articolul ca oferind stiri de actualitate, conform carora compania de transport aerian cu sediul la Chicago a cerut inca o data protectie impotriva creditorilor, scenariu ce s-a profilat si anul trecut pe fondul cresterii masive a preturilor la combustibil, insa nu a luat amploare.
United a dezmintit zvonurile ce indicau falimentul companiei, insa inainte de aceasta, actiunile pierdusera mai mult de 75% din valoarea lor. Acestea ajunsesera sa fie tranzactionate pentru un cent, pretul desemnat in urma prabusirii.
Avocatii atat ai companiei aeriene, cat si ai grupului media au continuat discutiile despre cum si de ce povestea a reaparut acum, pe site-ul web al unei alte publicatii a grupului ce detine si ziarul Tribune, Sun-Sentinel din South Florida, conform afirmatiilor unor oameni implicati in aceasta problema. Episodul a atras atentia si autoritatii de reglementare a pietei bursiere.
United a declarat ca rapoartele sunt "complet false si ca au fost cauzate de publicarea iresponsabila a unui articol din Chicago Tribune de acum sase ani".
Actiunile United au inceput sa cada la cateva minute dupa ce newsletter-ul a publicat un rezumat al articolului din Tribune pe terminalele Bloomberg, facand trimitere catre website-ul Sun-Sentinel. Newsletter-ul face un rezumat al sectiunii de stiri a Bloomberg, informatiile pe care el le genereaza ajung pe terminalele Bloomberg din toata lumea.
Richard Lehmann, presedintele Income Securities Advisers, editorul newsletter-ului, a afirmat ca el si cei din compania sa au regasit articolul din Sun-Sentinel dupa o cautare generala pe pagina de stiri a Google.
Google a spus ca un link catre povestea de acum sase ani a aparut duminica pe pagina Sun-Sentinel, la sectiunea cele mai citite articole, insa fara sa se faca referire la anul 2002. Luni, pe site-ul Bloomberg a aparut o stire cu titlul "United Airlines apeleaza la legea falimentului ca sa reduca costurile". Tribune a anuntat ca povestea a fost stocata in arhivele Sun-Sentinel si ca nu a aparut pe site nici in timpul weekendului si nici luni.
Zvonuri cu privire la situatia financiara precara a companiei United au afectat actiunile companiei la inceputul anului, si a dus la incheierea fara nici un rezultat a discutiilor despre o posibila fuziune cu Continental Airlines, alimentand afirmatiile conform carora compania ar fi pe punctul de a reintra in faliment.
United, care a iesit din faliment in februarie 2006, a cerut o infirmare a zvonurilor, si a declarat ca va incepe o investigatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO