Prima pagina

O optiune noua pentru romanii cu bani: hedge fund

04.06.2003, 00:00 256



In vest castiga din ce in ce mai mult teren datorita dezamagirilor provocate de fondurile de investitii in actiuni. In Romania, numai specialistii au avut de-a face cu ele, insa doar la nivel teoretic. Pana de curand, pentru ca una din cele mai mari companii independete de administrare a investitiilor alternative din lume - MAN Investment, parte a grupului anglo-elvetian MAN, a decis sa testeze si reactia investitorilor sofisticati romani (societati de asigurari, banci, viitoarele fonduri de pensii si investitori privati selectati) fata de posibilitatea de a plasa direct banii in asa numitele produse alternative de investitii (hedge funds).



MAN Investments, care administreaza active de aproximativ 26 de miliarde de dolari la nivel international, are deja in Romania o societate - partener, Swiss Investment Board Romania SA, care ofera promovarea si suportul pentru vanzarea titlurilor aferente produselor de investitii lansate de grup.



Valoarea minima a investitiei in ultimul produs al MAN, a carui subscriere se va inchide pe 13 iunie, este de 50.000 de dolari (sau Euro) iar tinta este de a oferi un randament anual de 14 - 16%. Pentru comparatie, dobanzile anuale oferite de depozitele bancare in dolari sunt de 2 - 3%.



In Romania, produsul se va adresa in prima faza doar investitorilor sofisticati. Valoarea estimata totala a fondurilor ce vor fi ridicate la nivel international pentru acest produs este de peste 400 milioane de dolari (produsul precedent a ridicat 725 de milioane de dolari in sapte saptamani). Urmatorul produs va fi disponibil mai tarziu in decursul acestui an.



Ce ofera insa in plus aceste produse alternative de investitii fata de clasicile fonduri mutuale destinate actiunilor si obligatiunilor?



"In primul rand, managementul activelor este foarte flexibil, in scopul asigurarii unei corelatii reduse cu evolutia indicii bursieri internationali si unui management riguros al riscului. Un produs alternativ de investitii poate profita, spre deosebire de fondurile de investitii clasice, atat de cresterea pietelor cat si de scaderea lor", a declarat pentru Ziarul Financiar Wolfgang Landl, senior investment manager al Man Investments.



Cu alte cuvinte, atunci cand piata actiunilor are potential de crestere, managerul unui produs alternativ poate lua o decizie de cumparare. Daca, dimpotriva, managerul intueste ca piata va scadea, poate lua decizia de a deschide pozitii short (de vanzare).



Pozitiile short presupun vanzarea unor actiuni pe care vanzatorul nu le detine, la un pret stabilit in momentul incheierii contractului. Profitul apare daca actiunile scad, sunt cumparate la un pret mai mic si vandute apoi la cel stabilit in contract, mai mare.



Astfel, daca un fond pentru actiuni pierde si castiga odata cu cresterea si scaderea pietelor, un produs alternativ poate castiga profitand de ambele tendinte.



Un astfel de produs mai poate investi in actiuni, instrumente cu venit fix, contracte futures pe cursuri valutare, metale si marfuri, obligatiuni convertibile. Ponderea fiecarui tip de plasament in total este variabila, in functie de oportunitati.



"Strategia flexibila permite, de asemenea, managerului sa tina banii in banca daca pe piata nu sunt oportunitati. Este inca un avantaj fata de fondurile de investitii in actiuni, care trebuie sa mentina cel putin 90% din bani in plasamente. Aparent, un produs alternativ are un grad de risc ridicat insa situatia este exact inversa: suntem mai degraba conservatori in ceea ce priveste strategia nostra de investitii", a precizat Landl.



O alta noutate adusa pe piata romaneasca de produsele alternative este garantarea investitiei intiale.



Astfel, datorita unui parteneriat cu MAN, o banca cu un rating minim AA (banca germana West LB pentru produsul disponibil in prezent) garanteaza ca investitorii isi vor primi banii inapoi la termenul de maturitate al produsului (10 - 12 ani), indiferent de evolutia activului net unitar.



Investitorii au si optiunea de a mari valoarea garantiei finale, daca valoarea activului net al titlurilor creste in timp. De asemenea, exista posibilitatea lunara a vanzarii titlurilor catre Man inainte de termenul maturitatii produsului, la activul net calculat de companie.



Neluate prea mult in seama de investitori in urma cu patru - cinci ani, cand pietele internationale de actiuni se aflau in timpul celei mai lungi perioade de crestere din istorie, produsele alternative au castigat puternic teren odata cu recesiunea inceputa in martie 2000.



Daca in 1990 produsele alternative aveau o valoare totala la nivel international de 40 - 50 de miliarde de dolari, in 2003 nivelul a depasit 600 de miliarde de dolari.



"O perioada lunga de timp, investitorii au uitat ce inseamna riscul. Acum, administrarea riscului a devenit cu adevarat o provocare", a declarat Eros Grandi, presedintele Swiss Investment Board Romania.



Pentru a familiariza piata romaneasca cu conceptul de hedge fund, reprezentantii MAN au organizat la sfarsitul saptamanii trecute la Bucuresti un seminar la care au participat manageri ai unor banci si societati de asigurari din Romania.



"Cred ca este un semn bun ca MAN a ales Romania pentru a fi prima tara din est in care isi promoveaza produsele", a conchis Grandi.



Ce spun, insa, specialistii romani despre intrarea MAN pe piata romaneasca?



"Produsele sunt destinate, clar, institutiilor si persoanelor fizice bogate, care sunt capabile si dispuse sa isi asume un anume risc si sa gandeasca pe termen mai lung. In Romania exista, in mod sigur, o asemenea categorie de investitori, care are nevoie de astfel de variante de plasare a banilor si va aprecia oferta. Mai ales ca piata romaneasca nu este prea bogata in oportunitati de investitii", a apreciat Aurelian Dochia, directorul diviziei de investment banking a Bancii Romane pentru Dezvoltare - Group Societe Generale.



Grupul MAN a fost infiintat in 1783 si este listat la Bursa londoneza, actiunile fiind incluse in indicele FTSE 100. Compania este reglementata de FSA, echivalentul englez al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).



Societatea a obtinut anul trecut un profit de 296,9 milioane lire sterline (aproximativ 600 de milioane de dolari) si are o capitalizare bursiera de 4,8 miliarde dolari.



Primul hedge fund a fost lansat in 1949 de omul de afaceri american Alfred Winslow Jones.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO