Prima pagina

Nu mai mult de 4,5% dobanda la obligatiuni in dolari pe trei ani

10.04.2003, 00:00 11

Primele obligatiuni in dolari cu maturitatea de trei ani, emise ieri de ministerul finantelor, au ramas in proportie de aproape trei sferturi nevandute din cauza ca multe banci au cerut dobanzi inacceptabile din punctul de vedere al statului.
Finantele au reusit sa plaseze obligatiuni in valoare de 55 milioane de dolari, dintr-o valoare totala anuntata a emisiunii de 200 milioane de dolari, la o dobanda de 4,5%.
Dobanda de 4,5% acceptata de ministerul finantelor poate fi considerata un semnal pentru piata, in perspectiva urmatoarei emisiuni.
De altfel, majoritatea jucatorilor estimau ca acesta ar fi pretul just, avand in vedere si nivelul randamentului la euroobligatiunile romanesti, cu ajustarile de rigoare (4,8% la emisiunea care expira in 2005). Raman insa o serie de semne de intrebare: de ce au ales Finantele sa se imprumute in dolari, si tocmai acum cand dobanzile sunt la minime istorice pe pietele internationale, de ce nu a fost anuntata emisiunea mai din timp.
Cererea din partea bancilor s-a ridicat la aproape 370 de milioane de dolari, insa unii jucatori au preferat sa ofere dobanzi foarte ridicate de 7-8% pentru a nu risca sa fie obligati sa cumpere cota minima de 10% impusa de regulament pentru dealerii primari. Au existat insa si clienti ai bancilor dispusi sa cumpere pentru dobanzi mai mici de 4,5%.
 "Este greu sa-i faci pe oameni sa cumpere pe trei ani atat timp cat nu ai o piata lichida pentru aceste titluri. Mai bine investesti in eurobonduri pe care le poti vinde oricand. Nici macar nu s-a potrivit data emisiunii cu scadenta obligatiunilor de anul trecut ca asa poate s-ar mai fi cumparat", comenteaza un dealer.
Prima emisiune de anul trecut, in valoare de aproape 100 milioane de dolari expira de-abia saptamana viitoare, pe 17 aprilie. Pentru luna viitoare ministerului finantelor ii raman de rambursat alte 300 milioane de dolari.
Bancile se plang ca anuntarea emisiunii cu numai cinci zile inainte de lansare (din care numai trei lucratoare), a lasat extrem de putin timp pentru distribuire, asa ca foarte putini straini au aflat de emisiune. Nu in ultimul rand, unii jucatori si-au facut socoteala ca intre a da credite in dolari cu 8% si a plasa in obligatiuni cu 4,5% pe trei ani, este de preferat prima varianta.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO