Prima pagina

Novartis ataca piata de antibiotice cu o noua fabrica

17.05.2004, 00:00 37

Grupul elvetian Novartis, prin intermediul companiei slovene Lek, isi va intari semnificativ prezenta pe piata romaneasca a antibioticelor anul acesta, odata cu finalizarea unei investitii de peste 12 milioane de dolari intr-o noua fabrica de medicamente la Targu Mures.
Fabriva va produce macrolide (eritromicina, claritromicina, azitromicina), grupul completandu-si astfel portofoliul pe un segment al antibioticelor in valoare de circa 70 de milioane de dolari in Romania.
Lek detine deja o fabrica de peniciline (alta clasa de antibiotice) la Targu Mures.
Novartis este unul din primii cinci producatori mondiali de medicamente iar Daniel Vasella presedintele sau a fost ales de cititorii Financial Times cel mai important manager european al ultimilor zece ani.
Sandoz, divizia de medicamente generice (fara patent) a Novartis, este al doilea jucator mondial de profil. Lek face parte din Sandoz.
Productia noii fabrici de la Targu Mures va incepe in cursul verii, portofoliul initial fiind de cateva produse. In primul an intreg de functionare vom vinde numai pe piata interna, urmand ca pe masura inregistrarii produselor pentru pietele externe sa incepem si exportul , a declarat pentru ZF Tomislav Cuk, country manager al Sandoz pentru Romania.
Principalii concurenti ai Sandoz - Lek pe segmentul anitibioticelor in Romania sunt Antibiotice Iasi, Europharm Brasov si Sicomed Bucuresti.
Antibioticele sunt unul din cele mai importante segmente de pe piata romaneasca a medicamentelor, detinand o pondere de 25% din punct de vedere cantitativ si circa 10%, valoric.
Noua fabrica de la Targu Mures va fi centrul de excelenta pentru macrolide al Novartis in Europa.
Vom aplica o strategie ce va miza pe marje mici de profit dar cantitati mari vandute. In primul an intreg de functionare (2005) valoarea vanzarilor fabricii pe piata romaneasca va fi de mai multe milioane de dolari , a precizat Cuk.
Anul trecut, oficialii Lek estimau ca in 2005 sau 2006 valoarea totala a vanzarilor noii fabrici va fi de 25 30 de milioane de dolari, peste 90% din productie urmand sa fie destinata insa exporturilor.
Constructia fabricii noi de medicamente de la Targu Mures a inceput in urma cu aproximativ doi ani, cand Lek era companie independenta.
Dupa preluarea Lek de catre Novartis, la sfarsitul lui 2002, majoritatea analistilor se asteptau ca grupul elvetian, care detine deja o puternica divizie de generice in Europa Centrala si de Est, sa decida schimbarea radicala a planurilor privind fabrica noua din Romania.
In ciuda supracapacitatii de productie de medicamente generice (fara patent) la nivel european, Novartis a hotarat ca fabrica sa fie construita, modificandu-i doar profilul de productie.
Consideram ca productia de medicamente generice va creste considerabil in urmatorii ani si credem in conceptul centrelor de excelenta pe care il promovam. Romania isi are locul ei in acest concept , a declarat pentru ZF Hubert Hirzinger, directorul divizie de produse farmaceutice a Sandoz.
Incurajam productia de medicamente generice pentru ca pretul scazut al acestora va elibera fonduri bugetare ce vor putea fi cheltuite pentru achizitia de medicamente cu adevarat novatoare , a completat Daniel Vasella, presedintele Novartis.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO