Prima pagina

Noul val de extindere a NATO, inca in discutie

31.05.2001, 00:00 17



Secretarul american de Stat Colin Powell a declarat la Budapesta ca nu s-a luat inca nici o decizie in legatura cu summitul NATO de la Praga, din 2002, cand tarile candidate ar dori ca Alianta sa adreseze noi invitatii de aderare. In acelasi timp, Powell nu a reusit sa obtina sprijinul aliatilor pentru sistemul de aparare antiracheta (NMD).

In mod oficial, extinderea NATO nu a figurat pe ordinea de zi a discutiilor de la Budapesta, insa la intalnirile informale s-a vorbit mult despre aceasta - a relatat la conferinta sa de presa de ieri ministrul ungar de externe Janos Martonyi. "Atmosfera discutiilor a fost insa

favorabila ideii extinderii", a spus Martonyi.

La randul sau, seful diplomatiei americane a declarat ca modalitatile de extindere si alte detalii raman in continuare teme de discutie si ca urmatoarea reuniune a NATO, din 13 iunie, va aduce detalii mai concrete in aceasta privinta, relateaza Mediafax.

Statele Unite nu vor lua decizii unilaterale nici in ceea ce priveste prezenta miliara americana in Bosnia, nici in legatura cu scutul antiracheta, a mai declarat seful diplomatiei americane.

Powell a afirmat ca reducerea trupelor de mentinere a pacii stationate in Bosnia in cadrul SFOR se va produce numai in urma unei decizii comune si cu acordul aliatilor.

Statele Unite se gandesc in continuare la reducerea costurilor si a prezentei lor in Bosnia, sustinand ideea ca fortele militare de mentinere a pacii aflate sub conducerea NATO ar trebui inlocuite treptat de o forta internationala de politie, a spus Powell.

Participantii la reuniunea de la Budapesta a ministrilor de externe din statele membre NATO au dat insa o lovitura serioasa planului presedintelui american George W. Bush de implementare a NMD, refuzand sa sprijine acest proiect si afirmand ca subiectul necesita "consultari substantiale" cu Washingtonul, relateaza CNN.

Conform proiectului declaratiei finale a reuniunii, posibilitatea unui atac cu rachete din partea unor state ca Irakul sau Coreea de Nord nu este considerata o amenintara comuna pentru aliati, asa cum sperase administratia Bush.

Powell a incercat din rasputeri sa convinga aliatii sceptici sa-si exprime sprijinul pentru scutul antiracheta, dar, conform unor surse diplomatice, Franta si Germania s-au opus. Ministrul german de externe, Joschka Fischer a declarat ca este important sa nu se ia nici o decizie pana la noi consultari.

Secretarul american de Stat a reusit, totusi, sa-si convinga omologii din celelalte state membre sa omita din declaratia finala orice referinta la Tratatul din 1972 privind rachetele antibalistice (ABM), caracterizat in declaratia de la summitul de anul trecut drept "fundatia stabilitatii strategice mondiale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO