Prima pagina

Noua sefa a Connex taie din cheltuieli

Noua sefa a Connex taie din cheltuieli
18.01.2006, 20:55 24

In primul sau interviu, Liliana Solomon povesteste cum, inainte de a pleca din Romania, a lucrat pentru o fabrica de razboaie de tesut din Cluj.

Principalele tinte ale noului sef Connex Vodafone, directorul executiv Liliana Solomon, 41 de ani, sunt reducerea costurilor si cresterea veniturilor, a declarat Solomon in exclusivitate pentru Ziarul Financiar, la primul sau interviu de la preluarea conducerii companiei, in noiembrie anul trecut.

"Pe masura ce piata se maturizeaza, trebuie avut grija sa nu creasca mai repede costurile decat veniturile", a spus ea. "Reducerea costurilor trebuie sa fie un obiectiv pentru orice lider de companie".

Solomon, care a devenit una din cele mai puternice femei din businessul romanesc odata cu numirea la conducerea Connex, va urmari inclusiv cresterea venitului mediu pe abonat, un indicator esential in industria telefoniei mobile.

De asemenea, ea si-a propus sa readuca operatorul de telefonie mobila in pozitia de lider de piata. Connex Vodafone a avut cu 700.000 de clienti mai putin decat principalul rival, Orange Romania, si a inregistrat venituri din servicii cu 19 milioane de euro mai mici decat acesta in trimestrul trei al anului trecut, cea mai recenta perioada pentru care cei doi operatori au facut publice rezultatele de business.

"Principalul obiectiv pe care il am la conducerea Connex Vodafone este sa redevenim liderul de piata in Romania", a spus Liliana Solomon. Strategia ofensiva va fi sustinuta de lansarea unor oferte noi pentru clientii serviciilor 3G, precum si de extinderea ariei de acoperire a acestor servicii de la 14 orase in prezent la cel putin 20 de orase la finalul acestui an, a spus ea.

In cursul verii, in Romania vor fi lansate serviciile 3G din gama Vodafone Live!, un pachet de servicii pe care operatorul Vodafone il comercializeaza in majoritatea pietelor dezvoltate unde este prezent.

"Live! este un produs de tip infotainment (combinatie intre informare si divertisment - n.r.). Se va lansa in vara si va furniza un continut mai bogat decat actuala oferta 3G a Connex Vodafone, in principal datorita faptului ca vom beneficia de contractele la nivel global semnate de Vodafone". "Odata cu lansarea Live!, vom concura cu iPod-ul", a spus Solomon referindu-se la faptul ca serviciile 3G se orienteaza in buna masura pe segmentul multimedia si de divertisment, "o industrie care se va dezvolta foarte mult".

Operatorul de telefonie mobila Connex Vodafone este cea de-a sasea filiala din grupul Vodafone, ca numar de clienti, dupa Germania, Italia, Anglia, Japonia si Spania, a spus ea.

Liliana Solomon a lucrat pentru Deutsche Telekom, ca vicepresedinte executiv al diviziei de management, si pentru T-Mobile Marea Britanie si Cable&Wireless, ca director financiar.

Liliana Solomon a absolvit un doctorat in fizica si vorbeste patru limbi straine. Ea a plecat din Romania in vara lui 1989. "Dupa facultate am fost repartizata la o fabrica de razboaie de tesut la Cluj. Nu dupa mult timp mi-am dat seama ca n-am nici o perspectiva, asa ca am plecat", a povestit ea.

"Cand am luat decizia de a reveni in Romania, au contat in egala masura latura profesionala si cea personala".

Parintii ei, fosti profesori universitari, locuiesc la Cluj, iar sotul sau este roman si lucreaza la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO