Prima pagina

Nou director general la Unita, fuziunea cu Agras mai asteapta

06.04.2004, 00:00 17



Fuziunea dintre companiile de asigurari Unita si Agras, ambele controlate de austriecii de la WienerStaedtische, prin numirea unui unic presedinte si absorbtia prin fuziune a Unita de catre Agras nu mai avea loc deocamdata, cel putin in aceasta forma, odata cu numirea unui nou director general la Unita.



Dan Odobescu, care a fost din 2002 incoace consilier al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, a fost numit in functia de presedinte director general al companiei Unita din Timisoara.



Maura Klassek, directorul general al Agras, nu a obtinut avizul Comisiei de Supraveghere pentru preluarea functiei de director si la Unita.



Dan Odobescu afirma ca propunerea de preluarea a postului i s-a facut in urma cu o luna.



"Obiectivul nostru este ajunge in 4-5 ani sa luptam pentru prima pozitie de pe piata. Avem in spate un actionar care este prima societate de asigurari din Austria, si este normal sa ne gandim la aceasta pozitie. Ca intentii, vom muta in acest an sediul companiei la Bucuresti, vom lansa produse noi, vor mai fi majorari de capital si ne gandim sa schimbam numele companiei. De asemenea, ramane in picioare si proiectul de fuziune cu Agras, dar depinde de decizia actionariatului", a spus Odobescu pentru Ziarul Financiar.



Unita a avut la inceputul anului 2003 probleme cu coeficientul de lichiditate, dar majorarea capitalul social cu 6 milioane de euro a determinat CSA scoaterea companiei de sub supraveghere financiara la mijlocul anului trecut.



Unita, controlata integral de WienerStaedtische, detine acum 74% din Agras, dupa o oferta publica recent desfasurata prin care a cumparat inca 6% din actiuni. Ceilalti actionari semnificativi sunt Raiffeisen Bank, cu 13% din actiuni, si un om de afaceri italian, Lupetin Giovanni, cu 5%.



Compania din Timisoara a intentionat sa preia prin oferta publica aproximativ 7,3 milioane de actiuni Agras, adica 21,26% din capitalul social.



Unita a avut anul trecut afaceri (prime brute subscrise) de circa 40 de milioane de euro in 2003, iar Agras de circa 7 milioane de euro. Impreuna, cele doua companii detin circa 6% din piata asigurarilor.



Dan Odobescu, 50 de ani, este de formatie avocat, iar inainte de 1989 a dat consultanta juridica si de afaceri pentru companii de asigurari din Germania si alte tari din Europa de Vest, unde a plecat in 1982 prin casatorie.



Din 1993 si pana in 2001 a fost proprietarul si administratorul firmei de asigurari din Romania Charisma Entreprises, pe care a vandut-o grecilor de la Alpha Insurance, care au intrat astfel pe piata romaneasca.



Dan Odobescu este cumnatul premierului Adrian Nastase (sotia sa, Rodica Odobescu, director general al Tarom, este sora Danei Nastase, sotia premierului).



"Nici alegerea mea drept consilier al presedintelui CSA si nici ca director general la Unita nu au avut nici o legatura cu acest fapt. Ca specialist in asigurari, il cunosc pe Nicolae Crisan (presedintele CSA - n.red.) din 1992 si am preluat acest post la dorinta sa expresa, in urma colaborarii bune pe care am avut-o", a spus Dan Odobescu. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO