Prima pagina

Norvegienii de la Aker preiau si santierul de la Braila

21.01.2003, 00:00 46

Compania norvegiana Aker Brevik, care controleaza Santierul Naval Tulcea,  a anuntat si preluarea Santierului Naval Braila, de la o alta firma norvegiana, Scandinor.
Tranzactia survine dupa integrarea in  cadrul grupului Aker Kvaerner Yards, care detine Aker Brevik, a Scandinor.
"Situatia actionariatului nostru nu s-a schimbat. Actionarul majoritar este in continuare grupul Scandinor, dar acesta este controlat in prezent de grupul Aker Kvaerner", a afirmat ieri Alexandru Popescu, directorul de planificare al Sentierului Naval Braila. Celalalt actionar semnificativ al sentierului naval este SIF Moldova, cu un pachet de 14% din actiuni.
Agentiile internationale de presa care au dat ieri stirea privind aceasta preluare nu mentioneaza insa integrarea anterioara a Scandinor in grupul Aker Yards.  
Aker Yards detine, prin Aker Brevik, 93% din actiunile actiunile santierului naval Aker Tulcea si acum a devenit si proprietarul indirect a pachetului de 70% din actiunile Santierului Naval Braila.
Scandinor a cumparat actiunile Santierului Naval Braila in 2000 de la Fondul Proprietatii de Stat, iar Aker pachetul majoritar de actiuni al Santierului Naval Tulcea in 1999.
Norvegienii de la Aker ajung aceasta achizitie la afaceri de peste 50 milioane $ in Romania.
Santierul Naval Braila a inregistrat pe anul 2001 un profit net de 19,2 miliarde de lei, la o cifra de de afaceri de 554,5 miliarde de lei (19 mil. $). In primele sase luni ale anunui trecut profitul a fost de doar 0,4 miliarde de lei, in timp ce cifra de afaceri s-a ridicat la 305 miliarde de lei.
Aker a obtinut la Tulcea o cifra de afaceri de 944 miliarde lei in 2001 (32 mil. $) si un profit de 93 miliarde lei.
Pe plan global, grupul Aker Kvaerner va ajunge in urma preluarii la un numar de 16.500 de angajati si o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de dolari, iar filiala sa Aker Brevik va ajunge la 3.600 de angajati si o cifra de afaceri de 175 milioane de dolari.
Investitiile Aker Yards in Romania au fost o modalitate de reducere a costurilor, afectate de apreciarea coroanei norvegiene pe pietele internationale. Aprecierea in termeni reali a leului fata de dolarul american in ultima perioada a afectat negativ si rezultatele financiare ale santierelor navale din Romania.
Valoarea totala a tranzactiei prin care Aker Brevik a preluat Santierul Naval Tulcea a fost de 22,6 milioane de dolari. Actiunile propriu-zise au costat 10 milioane $, restul fiind investitii asumate pe primii doi ani.
In cazul Scandinor, valoarea totala a tranzactiei, reprezentand pretul actiunilor si investitiile tehnologice si de mediu, a fost 9,3 milioane de dolari.
Santierul Naval Braila este specializat in constructii si reparatii navale, recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile, activitati de import-export. Societatea executa nave in conformitate cu regulamentele societatilor de clasificare internationale (Germanische Lloyd, Buyreau Veritas, Lloyds Register of Shipping, Registrul Naval Chinez), numai pe baza de comenzi si sub stricta supraveghere a clientului, majoritatea fiind armatori straini.
Santierele navale din Romania au fost preluate, in majoritate, chiar de catre firmele care lucrau nave sau parti de nave aici. Astfel, Santierul Naval Galati a fost preluat de firma olandeza Damen Galati iar Santierul Naval Mangalia de catre grupul Daewoo. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO