Prima pagina

Nortel isi stabileste un centru de cercetare 3G la Bucuresti

22.12.2004, 00:00 18

Producatorul canadian de echipament pentru retele de comunicatii va inaugura anul viitor un centru de excelenta pentru tehnologii wireless in Romania, unde se vor produce aplicatii software si echipamente hardware pentru retelele de telefonie de generatia a treia (3G), a declarat pentru ZF Sorin Lupu, presedinte Nortel Networks pentru regiunea IPSEE (Israel, Polonia si Europa de Sud-Est).
Nortel este unul dintre principalii concurenti ai liderului mondial al pietei de echipament de comunicatii, Cisco.
Nortel vrea sa transforme reprezenta sa in Romania intr-un adevarat punct de plecare pentru asaltul pe piata Europei Occidentale. "Romania va fi un cap de punte important pentru Nortel, de unde vor fi acoperite mai multe regiuni din Europa", a spus Sorin Lupu. Implicarea Nortel pe piata romaneasca nu se va opri aici. Oficialii companiei spun ca anul viitor vor fi aduse la acest centru proiecte importante ale companiei.
Initiativa Nortel Networks vine dupa ce in ultimele 18 luni mai multe companii de top din domeniul IT, dar si din telecomunicatii au deschis astfel de centre la Bucuresti: Oracle, Microsoft, IBM sau Motorola.
"Avem o echipa de specialisti romani care lucreaza acum in Anglia la aplicatii software pentru telefonia de generatia a treia (3G), pentru operatorul britanic O2, fosta divizie mobila a British Telecom (BT). Ei vor forma nucleul acestui centru de excelenta", a spus Sorin Lupu. Nortel a facut investitii importante in cercetare si dezvoltare in Romania, avand in prezent peste 200 de angajati care dezvolta aplicatii software pentru retelele de computere si cele de comunicatii. De asemenea, ei lucreaza la design-ul si realizarea de componente hardware care sunt folosite in echipamentele pe care Nortel le vinde la nivel mondial, spun oficialii companiei. "Anul acesta am investit cateva milioane de dolari in Romania. Cel putin doua milioane (n.r. 1,5 mil. euro)", a spus el. Centrul de excelenta pentru cercetarea in domeniul tehnologiilor wireless va fi lansat oficial in prima jumatate a anului 2005, a mai adaugat oficialul Nortel.
Desi are clienti mari, precum operatorii de telefonie, Nortel a mentinut un low-profile pe piata autohtona in ultimii ani. Compania a facut insa in primavara trecuta o miscare interesanta, angajandu-l in postul de country manager pe Dan Garlasu, care a fost pana in prezent director al Cisco Romania. Compania a anuntat de asemenea un contract cu distribuitorul de echipament IT Tornado Systems, care a devenit furnizor unic al companiei pentru piata romaneasca si Bulgaria.
Producatorul canadian de echipament pentru telecomunicatii, a carui istorie merge inapoi pana la inventatorul telefonului, Alexander Graham Bell, a avut anul trecut incasari de 9,81 miliarde de dolari (7,3 miliarde euro). A fost insa pentru prima oara in ultimii cinci ani cand Nortel a realizat profit - 732 de milioane de dolari (550 milioane de euro). Rezultatele companiei pe piata locala nu au fost facute publice. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO