Prima pagina

Noi recorduri pentru actiunile listate la Bursa

Noi recorduri pentru actiunile listate la Bursa
10.01.2006, 19:15 13

De la inceputul anului principalii indici bursieri au adus investitorilor un castig cat dobanda bancara pe doi ani.

Bursa a inregistrat ieri o noua crestere puternica, pe fondul unei presiuni puternice la cumparare, actiunile cele mai lichide urcand cu peste 3-4%. Indicii bursieri au atins noi maxime istorice.

De la inceputul anului, indicii BET si BET-FI au castigat 10-12%, un randament aproximativ egal cu cel oferit de dobanda la un depozit bancar pe doi ani de zile.

Avansul pietei a fost condus de actiunile Petrom si de cele ale SIF-urilor, care au sarit ieri cu 3-5%, aceste titluri fiind cele mai tranzactionate de pe piata. Salturi mari au consemnat si actiunile companiilor farmaceutice, care au castigat 4% - cazul Biofarm, sau chiar 10%, in cazul titlurilor Antibiotice.

Inceputul spectaculos de an al pietei bursiere se inscrie practic in tendinta consemnata pe pietele dezvoltate, atat companiile americane, cat si europene luand avansuri importante in ultima saptamana. Actiunile Petrom au atins un nou maxim istoric de 0,54 lei/actiune, odata cu o crestere de 5%, intr-o zi in care si alte companii petroliere europene precum OMV sau Mol au urcat cu circa 3%. De la inceputul anului, titlurile Petrom au castigat 12%. "In prezent sunt interesati sa cumpere atat investitorii straini, cat si cei romani", a afirmat Dana Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI). Brokerii spun ca euforia de pe pietele de capital a fost declansata de ultimele declaratii ale conducerii Fed, banca centrala americana.

"Exista o corelare intre evolutia Bursei de la noi si ce se intampla pe pietele dezvoltate, unde declaratiile oficialilor Fed au lasat de inteles ca majorarile ratei dobanzii de referinta vor fi mai rare, iar acest lucru a indus si o stare de optimism in randul investitorilor de pe piata de capital, in conditiile in care se stie ca, in acest context, unele fonduri de investitii directioneaza sume de bani catre alte piete si in mod deosebit catre pietele emergente", a precizat Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj BRD Securities.

Totusi, pe piata au inceput sa fie destul de numeroase opiniile brokerilor si analistilor care spun ca unele din actiunile principale au ajuns sa fie evaluate la Bursa aproape de valoarea lor "corecta".

"Eu cred ca trebuie nuantata problema. Viziunea investitorilor se schimba in timp. Atata timp cat companiile romanesti pot da randamente mai mari decat ale altor companii din domenii similare de pe alte piete, ele pot fi vazute ca fiind atractive chiar daca sunt cotate la preturi care pot fi considerate "ridicate". Iar achizitionarea lor poate fi justificata sau nu, totul depinde de perceptia fiecarui investitor", considera Giugiumica.

Chiar daca unii brokeri spun ca SIF-urile de exemplu sunt evaluate in prezent la preturi apropiate de valoarea "corecta", analistii de la Raiffeisen considera ca la nivelurile actuale aceste actiuni se tranzactioneaza cu un discount de 25-30% fata de pretul "corect" .

"Avand in vedere si valoarea la care s-a vandut BCR, noi consideram ca valoarea corecta a SIF-urilor este cu 25-30% peste nivelurile de pret actuale. Noi am facut aceasta calculatie avand in vedere estimari pe care le consideram conservatoare, in conditiile in care am luat in calcul discounturi de 25% pentru activul net unitar al BCR si de 15% pentru activele nete ale celorlalte societati din portofoliul SIF-urilor. Independent de aceasta, mai trebuie sa se tina cont si de faptul ca Erste s-a angajat sa distribuie dividende SIF-urilor in proportie de 40% din profitul net", a adaugat Dana Ionescu.

Chiar daca actiunile listate pe piata mai au loc de crestere, aprecierile inregistrate de la inceputul anului au fost intr-un ritm putin prea accelerat, iar daca acest ritm se va mentine, investitorii trebuie sa fie constienti ca va urma o corectie la fel de substantiala pe cat va fi si cresterea pietei. Si la inceputul anului trecut Bursa a mers din maxime in maxime, aducand castiguri de 40% in mai putin de o luna, pentru ca ulterior sa vina si corectia, care a taiat o mare parte din acel avans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO