Prima pagina

Nimeni nu vrea sa se complice cu FNI

23.06.2000, 00:00 13



Administrarea FNI a intrat intr-un punct mort, dupa ce singurele oferte care au fost depuse, de catre societatile de administrare a activelor Pactinvest si SAFI, au fost respinse, si nici o alta companie de profil nu s-a aratat interesata de aceasta afacere.

"Nimeni nu vrea sa preia administrarea FNI, pentru ca riscul de a-ti strica reputatia in acesta afacere este foarte mare" spune Dragos Simion, directorul Quadrant Asset Management.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins miercuri propunerile Consiliului de Incredere al Investitorilor de la Fondul National de Investitii (FNI), Safi Invest si Pact Invest, pentru un nou administrator.

."La FNI nu exista baza de date cu investitorii, nu prea mai exista nici active si daca se scad cheltuielile de administrare, de certificare a situatiilor financiar-contabile, nu prea mai ramane mare lucru. In concluzie nimeni nu-si asuma pozitia de a se spune despre el ca este cel care a dat bani putini inapoi de la FNI", a mai spus Simion.

CNVM, impreuna cu Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) studiaza posibilitatea ca, intr-un termen cat mai scurt, Consiliul de Incredere al Investitorilor de la FNI, asistat de CNVM si UNOPC, sa consulte investitorii pentru desemnarea unei noi societati de administrare.

Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, se afla in continuare in Israel, iar Parchetul trebuie "sa faca pasii necesari, conform legislatiei israeliene, pentru extradare", a declarat ieri ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, citat de Mediafax.

Vlas a parasit RomOnia in data de 22 mai, prin punctul de trecere a frontierei Vama Veche. Cu o saptamana mai devreme ea a fost audiata de politisti in legatura cu zvonurile privind caderea FNI, insa acestia nu au luat nici o masura pentru a o impiedica sa paraseasca tara.

Vicepresedintele PD Alexandru Sassu a acuzat ieri partidele din coalitia guvernamentala ca tergiverseaza constituirea comisiei parlamentare de ancheta a afacerii FNI pentru ca rezultatele anchetei ar putea sa "nu fie foarte bine primite" de persoane din aceste partide.

Sassu sustine ca PD este singurul partid al coalitiei care "nu este implicat sub nici o forma" in scandalul FNI. Democratii au cerut functia de presedinte al acestei comisii, solicitatare care, potrivit lui Sassu, "a fost acceptata teoretic" de partenerii de guvernare, dar careia nu i s-a dat curs.

Comisia de ancheta ar fi trebuit sa fie constituita in urma cu doua saptamani, dar decizia a fost amanata din cauza lipsei cvorumului. Comisia va ancheta implicarea Ministerului Finantelor, CEC-ului si CNVM-ului in afacerea FNI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO