Prima pagina

Negocierile din Macedonia se afla din nou in impas

08.08.2001, 00:00 11



Cinci rebelii albanezi au fost ucisi ieri dimineata intr-un raid al politiei in capitala Skopje, in timp ce negocierile de pace se afla din nou in impas din cauza unor noi cereri ale guvernului macedonean.

Descinderea politiei in cartierul Bergino, locuit in majoritate de albanezi, din estul capitalei, a avut loc la ora locala 05.00 (03.00 GMT), a declarat ministrul de interne Liube Boskovski.

Comandantul rebel ucis in cursul acestei operatiuni era cunoscut dupa porecla sa, Teli, a precizat ministrul macedonean. Potrivit unor surse ale politiei, toti cei cinci erau rebeli si s-ar putea sa fie cetateni straini.

Intre timp, la Ohrid, unde au loc negocierile de pace, situatia a luat o noua intorsatura, dupa ce partea macedoneana a cerut ca dezarmarea rebelilor albaneze din UCK sa se realizeze inainte de aplicarea unei reglementari politice pe care de a fi incheiata, relateaza BBC.

Duminica, diplomatii occidentali anuntasera ajungerea la o intelegere in principalele probleme aflate in discutie - statutul limbii albaneze si componenta etnica a politiei - si estimau ca semnarea acordului de pace este iminenta.

Insa premierul Liubco Georgievski a solicitat luni elaborarea unui calendar cu date clare pentru dezarmarea rebelilor, afirmand ca in caz contrar acordul nu va fi semnat de partea macedoneana.

Reprezentantul permanent al NATO pentru Balcani, Pieter Feith, era asteptat ieri la Ohrid, in sud-vestul Macedoniei, unde s-au reunit de noua zile negociatorii macedoneni si albanezi.

Dezarmarea albanezilor urmeaza sa fie supravegheata de NATO, dar Alianta a precizat ca nu poate oferi un calendar clar pentru acest proces. O forta formata din 3.500 de militari NATO este pregatita sa soseasca in Macedonia in momentul semnarii acordului de pace.

Emisarul american James Pardew s-a declarat extrem de dezamagit de noile cereri macedonene.

"Trebuie sa se gandeasca foarte serios la ceea ce au facut", a spus Pardew, adaugand insa ca nu poate fi vorba despre subminarea intregului proces de pace ci, cel mult, despre "emotii privind semnarea unui acord".

Oficialul american a mai spus ca nici rebelii si nici comunitatea internationala nu pot accepta cererea guvernului de la Skopje, pentru ca aceasta incearca stabilirea unei legaturi dintre un acord politic si unul militar, pentru care mediatorii internationali nu au mandat.

Presedintele macedonean Boris Traikovski si alti lideri macedoneni au dat publicitatii o declaratie in care isi exprima a€oingrijorarea privind aplicarea prevederilor acordului de pace in cazul in care nu are loc dezarmarea teroristilor", insa purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Richard Boucher, a replicat ca s-a stabilit de la inceput ca supravegherea dezarmarii de catre NATO nu va avea loc decat dupa ce va exista un acord politic.

"Acesta ramane planul NATO si nu avem de gand sa-l modificam", a adaugat Boucher.

Armata de Eliberare Nationala (UCK), a etnicilor albanezi din Macedonia, a anuntat luni ca este dispusa sa depuna armele sub supraveghere NATO, in conditiile unei operatiuni paralele pentru a putea aplica revendicarile albaneze, mentionate intr-un acord de pace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO