Prima pagina

Naufragiile din Marea Egee se tin lant

02.10.2000, 00:00 19



Un vas de croaziera grecesc avand la bord 38 de persoane-31 de turisti si sapte membri ai echipajului, s-a scufundat sambata seara, in apropierea insulei Naxos din Marea Egee, relateaza agentiile internationale de presa.

Un turist american in varsta de 82 de ani a decedat in timp ce era transportat spre spital, iar ceilalti - 26 de americani, un german si trei greci, au fost salvati de o ambarcatiune a politiei portuare. Vasul "Zeus III" s-a scufundat la cinci minute dupa ce a plecat din Naxos spre insula Santorini din Arhipelagul Cicladelor.

Un membru al echipajului de pe "Zeus III" a declarat televiziunii grecesti ca barcile de salvare aflate pe vas nu erau in stare de functionare.

Naufragiul intervine la cateva zile dupa ce feribotul "Express Samina" s-a scufundat in apropierea insulei Paros, provocand moartea a cel putin 77 de oameni.

Operatiunea de salvare s-a desfasurat extrem de rapid si eficient deoarece in zona se aflau multe echipe de cautare-salvare din cauza naufragiului feribotului "Express Samina".

Scafandrii care au cercetat pentru prima oara, vineri, epava feribotului "Express Samina" au descoperit in interiorul acesteia opt cadavre.

Vineri dimineata, feribotul "Express Artemis" cu 1.081 de persoane la bord a esuat tot in apropierea portului Naxos insa dupa trei ore a reusit sa se redreseze. Incidentul nu s-a soldat cu victime.

In urma acestor incidente, Ministerul elen al Marinei Comerciale a interzis sambata unui numar de 65 de nave sa iasa in larg pentru ca nu respectau standardele de securitate europene.

Daca acestea nu-si vor imbunatati conditiile de securitate in termen de 20 de zile, le vor fi retrase permisele de navigatie.

Un total de 47 de feriboturi insulare, noua vase de croaziera internationale si noua feriboturi de pe ruta Pireu-Insula Creta sunt afectate de aceasta interdictie care a intrat in vigoare duminica la miezul noptii.

Pe de alta parte, persoane necunoscute au incercat fara succes ieri dimineata sa dea foc sediului din Atena al companiei Minoan Flying Dolphins care administra feribotul "Express Samina".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO