Prima pagina

NATO stabileste detaliile misiunii din Macedonia

16.08.2001, 00:00 11



Ambasadorii statelor NATO s-au intalnit ieri la Bruxelles pentru a stabili detaliile operatiunii "Essential Harvest", al carei scop este colectarea armelor de la rebelii albanezi din Macedonia.

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic are loc dupa ce marti rebelii au anuntat ca sunt gata sa-si predea armele fortei NATO, ce va fi formata din 3.500 de militari, relateaza CNN.

Comandantul misiunii Aliantei, generalul danez Gunnar Lange, a declarat ieri ca, desi planurile pentru inceperea desfasurarii trupelor avanseaza rapid, incetarea focului nu este inca respectata in totalitate pentru a permite inceperea operatiunii

"Conditiile de la fata locului trebuie sa fie cele cerute pentru a putea desfasura fortele noastre. Incetarea focului trebuie respectata. Soldatii nostri nu vor veni aici pentru a impune pacea", a declarat Lange.

La Bruxelles, Consiliul ar putea decide lansarea operatiunii, adoptand "procedura tacerii", potrivit Mediafax. Acest proces consta in oficializarea deciziei in timpul reuniunii si fixarea zilei si a orei de intrare in vigoare.

Statele membre ale NATO dispun atunci de acest ragaz pentru a-si prezenta eventualele obiectii sau propuneri. In caz de "tacere" din partea tarilor ce fac parte din Alianta, lansarea operatiunii este automata, la ora fixata, a explicat un responsabil al NATO.

Ambasadorii ar putea decide, de asemenea, o lansare partiala a operatiunii, trimitand initial doar o parte din efectivul prevazut de 3.500 de oameni. Aceasta ipoteza a fost mentionata ieri dimineata, la Londra, de o sursa militara britanica.

Pentru ca toate conditiile pe care le cere NATO pentru lansarea operatiunii sa fie indeplinite, mai ramane ca presedintele macedonean Boris Traikovski sa transmita oficial Parlamentului acordul de pace semnat luni sub auspiciile comunitatii internationale. Acest demers, considerat important de NATO, era asteptat pentru ziua de ieri.

In momentul in care conducerea NATO va da unda verde operatiunii, fortele vor sosi in zona in circa zece zile. O data ajunsi acolo, vor sta doar 30 de zile pentru a colecta armele de la rebeli si apoi vor pleca. Lange a declarat ca, daca se va considera necesara extinderea duratei misiunii, decizia va fi luata de guvernele din statele membre.

Un grup de 15 experti militari ai Aliantei au sosit marti la Skopje pentru a analiza gradul de respectare al incetarii focului si pentru a gasi solutii in vederea mentinerii acesteia, avand in vedere ca lupte sporadice au continuat sa aiba loc in cursul zilei de marti, in nordul Macedoniei.

Reprezentanti ai NATO au declarat, de asemenea, ca rebelii au anuntat oficial cate arme intentioneaza sa predea misiunii militare internationale. Cifra este estimata la circa 2.000 de arme, ea fiind in prezent analizata cu guvernul macedonean, pentru a obtine acceptul acestuia.

Rebelii au conditionat depunerea armelor de acordarea unei amnistii din partea autoritatilor macedonene. Presedintele Boris Traikovski a promis mediatorilor NATO ca va acorda o amnistie pentru toti rebelii, cu exceptia cazului in care acestia au comis crime ce cad sub incidenta Tribunalului International pentru crime de razboi. Insa o astfel de decizie va trebui aprobata de parlamentul dominat de nationalisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO