Prima pagina

NATO promite sa trimita mai multi militari la granita dintre Kosovo si Macedonia

20.03.2001, 00:00 20



NATO a anuntat ieri ca va folosi un numar mai mare de militari pentru bloca rutele de aprovizionare ale rebelilor albanezi din Kosovo catre Macedonia, in timp ce luptele din fosta republica iugoslava continua de sase zile.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantica, George Robertson, nu a precizat cati militari vor fi mutati in zona de granita a provinciei Kosovo, dar a cerut statelor membre sa trimita mai multe trupe pentru a intari KFOR, formata in prezent din 40.000 de militari.

"Suntem decisi sa privam aceste grupuri izolate de extremisti de mijloacele de lupta", a declarat Robertson dupa intalnirea cu ministrul macedonean de externe, Srdjan Kerim.

El a insistat, insa asupra faptului ca "nici nu se pune problema" modificarii mandatului KFOR pentru a permite acestei forte sa desfasoare operatiuni militare in Macedonia. Kerim a salutat promisiunea NATO si a subliniat ca tara sa nu cere trupelor Aliantei sa intre pe teritoriul sau, relateaza CNN.

"Fortele macedonene de securitate sunt capabile si vor fi capabile sa asigure securitatea tarii noastre", a spus seful diplomatiei macedonene.

Romania, detinatoarea presedintiei OSCE, incearca sa se implice in rezolvarea crizei, presedintele Adunarii Parlamentare a organizatiei, Adrian Severin, deplasandu-se ieri in Macedonia, pentru a evalua situatia tensionata inregistrata in ultimele zile la frontiera cu provincia Kosovo.

Severin va discuta cu reprezentanti ai NATO, ONU si OSCE de la fata locului despre masurile pe care comunitatea internationala le poate lua pentru a asigura stabilitatea si securitatea in regiune, potrivit sursei citate.

Dupa Skopje, deputatul roman se va deplasa in provincia Kosovo, apoi la Viena, pentru intrevederi cu membrii consiliului permanent al OSCE.

La randul sau, presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul roman de Externe Mircea Geoana, a plecat ieri la Bruxelles, pentru a discuta despre situatia din regiune.

Confruntarile intre fortele macedonene si rebelii albanezi au scazut in intensitate ieri dimineata, dupa o noapte de bombardamente in al doilea oras ca marime al Macedoniei, Tetovo.

Luptele din timpul noptii au fost foarte intense in satul Drenoet, de langa Tetovo, unde albanezii au luptat impotriva politiei. Fortele de politie si trupele armatei macedonene desfasurate in zona Tetovo au inceput sa primeasca intariri, inclusiv vehicule blindate, piese de artilerie si mortiere.

Macedonia a fost atrasa in conflict dupa ce grupuri de rebeli albanezi au lansat atacuri asupra politistilor si granicerilor macedoneni, afirmand ca doresc drepturi pentru minoritatea albaneza, cea mai numeroasa din fosta republica iugoslava.

Guvernul de la Skopje se teme insa ca rebelii doresc alipirea localitatilor albaneze de pe teritoriul sau la un viitor Kosovo independente.

Criza izbucnita in Macedonia nu pare insa sa ingrijoreze prea mult administratia de la Washington, a carei unica preocupare este ca cei aproape 5.000 de militari americani din KFOR, dintre care unii participa in patrulele de la granita dintre Kosovo si Macedonia, sa nu fie atrasi in operatiunile din Macedonia si sa ramana in Kosovo, se arata in editia de ieri a cotidianului New York Times.

"Relativa lipsa de interes a administratiei pare ca si are radacina in convingerea ca un razboi in Macedonia nu ameninta interesele americane, desi analistii au avertizat adesea ca doi aliati din NATO din regiune, Grecia si Turcia, se pot implica intr-un asemenea conflict", se arata in articolul citat, potrivit Mediafax.

Pentagonul si Departamentul de Stat au inceput "doar recent" o analiza serioasa, afirma oficiali citati de ziarul american.

Consiliul National de Securitate are prevazuta pentru aceasta saptamana o intalnire pentru a discuta situatia din Macedonia, la care vor participa secretarul Apararii Donald Rumsfeld si secretarul de Stat Colin Powell.

"Pana acum, administratia de la Washington a luat in calcul trimiterea de ajutor financiar pentru Macedonia in scopul de a ajuta acest stat sa isi intareasca fortele armate, care sunt printre cele mai slabe din Balcani", scrie cotidianul citat.

"Nu este clar cum vor fi folositi banii, care vor veni dintr-un cont folosit de Pentagon pentru a-i ajuta pe militarii africani, si daca acestia vor fi suficienti pentru nevoile urgente ale Macedoniei", adauga New York Times.

"Problema nu este daca putem sa restructuram armata din Macedonia in urmatorii cinci ani, ci daca aceasta armata va mai exista in urmatoarea saptamana", a declarat un oficial american cotidianului citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO