Prima pagina

NATO a dat unda verde operatiunii din Macedonia

23.08.2001, 00:00 29



Consiliul Nord-Atlantic a aprobat desfasurarea fortei NATO formata din 3.500 de militari care va colecta armele depuse de rebelii din Macedonia.

Operatiunea "Essential Harvest" va fi condusa de Marea Britanie, care va avea 1.800 de militari la fata locului, restul de 1.700 urmand sa provina din Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Turcia si SUA, relateaza CNN.

"Astazi la orele 12, Consiliul Nord-Atlantic a cazut de acord in ceea ce priveste emiterea directivei care il autorizeaza pe comandantul suprem al fortelor aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, sa dea ordinul de activare al operatiunii Essential Harvest", se arata intr-o declaratie oficiala a NATO.

Operatiunea trupelor Aliantei va dura 30 de zile si va avea trei etape - desfasurarea fortelor, colectarea armelor si retragerea. In ceea ce priveste prima etapa, NATO a identificat deja mai multe zone unde urmeaza sa fie stationati militarii sai, cartierul general urmand sa fie amplasat langa capitala Skopje.

Un batalion va avea baza la nord-vest de Skopje, restul trupelor urmand sa fie desfasurate la aeroportul Petrovet, la Kumanoco si Krivolak.

Cea de-a doua faza, colectarea armelor rebelilor, va incepe imediat ce vor fi stabilite zonele de colectare. Acestea se vor schimba frecvent si majoritatea armelor vor fi mai intai aduse la un punct central de colectare inainte de a fi transportate in Grecia, unde vor fi distruse.

Conform planului Aliantei, rebelii isi vor aduna singurii armele si le vor depozita in zonele convenite anterior. Ulterior, trupele NATO vor intra in zonele respective, vor colecta armele si le vor transporta in conformitate cu planul de distrugere al acestora.

Numarul exact al armelor ce vor fi adunate nu a fost inca stabilit, iar oficialii NATO au subliniat ca operatiunea Essential Harvest face parte din procesul de restabilire a increderii in acordul politic de pace si ca cele doua componente ale acestuia trebuie sa avanseze impreuna.

In ceea ce priveste faza a treia, retragerea trupelor, Alianta Nord-Atlantica afirma ca nu are nici o intentie de a prelungi sederea militarilor sai in Macedonia peste termenul de 30 de zile.

Ministerul britanic al Apararii a anuntat ieri ca circa 700 de membri ai regimentului 700 de parasutisti va zbura catre Macedonia cat mai curand posibil, pentru a se alatura celor 400 de militari sositi deja in fosta republica iugoslava la sfarsitul saptamanii trecute.

Guvernul macedonean a anuntat luni ca trupele sale se vor retrage din zonele frontului unde fortele NATO vor sosi pentru a colecta armele rebelilor. Generalul Ralston a declarat ca se bucura de o excelenta cooperare din partea rebelilor si a armatei macedonene si ca, desi incetarea focului nu este totala, este respectata in mare parte.

Analistii apreciaza ca NATO a decis ca merita sa riste prin trimiterea trupelor in acest moment, pentru a nu pierde fragila incetare a focului.

In Macedonia situatia este insa destul de tensionata, dupa ce marti rebelii au fost acuzati de guvern ca au distrus o manastire ortodoxa construita in secolul al XIV-lea. Luptatorii albanezi au negat orice implicare in incident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO