Prima pagina

Nationalizare la Londra: banca ipotecara Northern Rock trece la stat

19.02.2008, 20:36 18

Guvernul Marii Britanii a ales sa nationalizeze "temporar" banca ipotecara Northern Rock, renuntand la cele doua oferte private de preluare care ar fi implicat oricum si subventii publice.
Decizia reflecta amploarea crizei provocate de prabusirea pietei imobiliare in Marea Bitanie si Statele Unite. In acelasi timp, aceasta decizie este si o lovitura puternica pentru imaginea lui Gordon Brown, primul-ministru al Marii Britanii.
George Osborne, ministrul de finante "din umbra" al conservatorilor, sustine ca banca ar trebui lichidata, interventia statului afectand competitia de pe piata. "Nu-l vom sprijini pe Gordon Brown sa aduca tara inapoi in anii '70."
Northern Rock este banca britanica ce a avut cel mai mult de suferit de pe urma turbulentelor de pe pietele financiare mondiale. Ministrul de finante Alistair Darling a declarat ca o nationalizare "temporara" a bancii serveste cel mai bine intereselor contribuabililor. Conducerea bancii va fi preluata de Ron Sandler, fost director executiv al grupului londonez Lloyd's, platit cu 90.000 ?/luna. Creditorul a fost delistat de la bursa din Londra. Actionarii se tem ca vor primi sume infime de la stat si unii se pregatesc sa intenteze procese. Darling a spus ca spera sa gaseasca un proprietar privat cat mai curand posibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO