Prima pagina

Nastase a pregatit scrisorile de raspuns la raportul Nicholson

01.06.2001, 00:00 24



Raportul preliminar al raportorului european, baroneasa Emma Nicholson, care avertizeaza asupra posibilitatii suspendarii negocierilor de aderare cu Romania, a fost dezavuat ieri de premierul Adrian Nastase si ministrul integrarii Hildegard Puwak, in timp ce liderii partidelor de opozitie l-au privit ca pe un avertisment.

Premierul Adrian Nastase a respins ieri proiectul de raport intocmit de baroneasa Emma Nicholson si a apreciat ca unele date din raport sunt "erori", interpretari gresite sau exagerari.

Primul ministru a precizat ca astazi va trimite doua scrisori, una baronesei Emma Nicholson, si cealalta comisarului european pentru extindere Ghunter Verheugen, care vor incerca sa "corecteze" unele dintre informatiile din raport.

"Pana la sfarsitul lunii decembrie, Romania va deschide 24 de capitole pentru aderare, recuperand astfel decalajul fata de celelalte state candidate", a spus Adrian Nastase.

aedinta de guvern de ieri a fost prezidata de presedintele Ion Iliescu, iar premierul Adrian Nastase a spus ca au fost discutate actiunile viitoare ale guvernului, stadiul negocierilor de aderare, stadiul traducerii aquis-ului comunitar si programe urgente pentru absorbtia programelor comunitare.

Primul ministru nu a dat nici un exemplu concret in ceea ce priveste observatiile facute la proiectul de raport si a precizat ca in cursul zilei de astazi va fi facut public acest material intocmit sub forma unui tabel comparativ.

Primul ministru a discutat ieri, inainte de sedinta de guvern, cu comisarul european pentru extindere. "Asa cum a declarat si la Bucuresti, comisarul european considera ca Romania a facut progrese, iar directia de actiune este cea corecta".

La majoritatea capitolelor, proiectul face referire la perioade trecute, evaluarile fiind inexacte in raport cu actiunile si masurile care s-au aplicat in ultimele luni, deci cu situatia actuala, se arata intr-un comunicat semnat de ministrul integrarii europeneHildegard Puwak.

"Aprecierile privind legislatia dovedesc, pentru destul de multe domenii, lipsa de informatie actualizata (de exemplu; achizitiile publice, procesul de reconstructie bugetara, vizele), mai precizeaza comunicatul.

Intertitlu: Romania, codasa tarilor candidate

Proiectul de raport al Comisiei de Politica Externa se bazeaza pe un raport intocmit de baroneasa Emma Nicholson, raportor special al Parlamentului European pentru Romania, care a precizat ca Romania nu va indeplini criteriile politice de aderare, daca nu rezolva problema copiilor institutionalizati.

Proiectul de raport mai arata ca Romania se afla mult in urma tuturor celorlalte tari candidate, iar decalajul devine mai ridicat pe zi ce trece. Romania a incheiat numai 6 din cele 31 de capitole de negociere, pe cand Cehia a incheiat 15, iar Slovacia 12.



Romania a inceput oficial negocierile de aderare dupa intalnirea la nivel inalt de la Helsinki, in decembrie 1999, in urma unei decizii politice. Acest proiect de raport aduce in discutie pentru prima data problema suspendarii negocierilor.

Raportul parlamentarilor europeni avertizeaza ca bugetul adoptat in luna aprilie de guvernul de la Bucuresti se bazeaza pe prevederi "prea optimiste", care ar putea dauna stabilitatii macroeconomice a Romaniei.

Documentul mai indica faptul ca masurile impotriva coruptiei se lasa asteptate, iar Romania risca sa piarda 100 de milioane de Euro din asistenta europeana, din cauza incapacitatii administratiei de a cheltui banii eficient.



Opozitia este ingrijorata de raport

Liderii partidelor de opozitie privesc cu ingrijorarea raportul oficialului european. Presedintele PNL Valeriu Stoica considera ca prevederile proiectului reprezinta "un grav avertisment" dat autoritatilor de la Bucuresti.

"Este pentru prima data cand asupra Romaniei planeaza spectrul suspendarii negocierilor de aderare la UE, de la demararea acestui proces, in decembrie 1999", a afirmat Stoica, citat de Mediafax.

El a adaugat ca PNL a atras atentia ca actualul buget porneste de la o supraevaluare a resurselor si a performantelor economice ale Romaniei.

Liderul PD Traian Basescu considera ca proiectul de raport al baronesei Emma Nicholson este o problema "nationala" care trebuie sa fie rezolvata prin colaborarea Guvernului Nastase cu administratiile locale.

Din acest motiv, Basescu va propune Guvernului o solutie care are in vedere comasarea celor doua fonduri speciale ale invatamantului si cel creat pentru ajutorarea copiilor handicapati, fonduri aflate la dispozitia primului ministru, iar la aceste surse de finantare sa se adauge si contributia administratiilor locale.

Presedintele UDMR Marko Bela a apreciat ca problema copiilor institutionalizati si cea privind coruptia din Romania, semnalate in raportul parlamentarilor europeni, sunt reale, dar nu crede ca din acest motiv ar fi justificata suspendarea negocierilor de aderare a tarii noastre la UE.

"Nu este adevarat ca nu s-a facut nimic. S-au facut progrese punctuale si vom face eforturi concertate pentru rezolvarea acestor probleme", a declarat Marko Bela.



Procedura:

Proiectul de raport al Emmei Nicholson va fi prezentat Comisiei de politica externa de luna viitoare si va fi dezbatut in Parlamentul European in luna septembrie.

Daca Parlamentul European va adopta o astfel de propunere, ce nu poate fi ignorata, decizia finala va fi luata in urma unei intalniri a comisarului pentru extindre Gunter Verheugen, cu ministrul de externe al tarii care va detine presedintia la acea vreme - Belgia si cu un reprezentant al Parlamentului European.

Suspendarea negocierilor de aderare se poate face insa si "tacit", situatie in care tarile membre se vor abtine sa prezinte documente de pozitie in ceea ce priveste Romania in cadrul reuniunilor oficiale.

Romania a incheiat deja sase capitole de negociere cu UE: politica extrena si de securitate comuna, intreprinderile mici si mijlocii, stiinta si cercetare, educatie, tineret si formare profesionala, relatii economice intrenationale si statistica.

In toamna anului trecut au mai fost deschise pentru negocire trei capitole - telecomunicatii si tehnologia informatiei, concurenta si cultura si politica audiovizuala, iar in primavara acestui an alte trei - dreptul societatilor comerciale, uniune vamala si pescuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO