Prima pagina

Napolact mai construieste o fabrica de inghetata

11.04.2003, 00:00 107

Producatorul de lactate Napolact SA va investi anul acesta intr-o fabrica de inghetata, a declarat pentru Ziarul Financiar Gerbrand de Boer, directorul general al Friesland Romania, care are o participare de 40% din capitalul Napolact. Valoarea investitiei urmeaza sa fie aprobata spre sfarsitul acestei luni, in adunarea generala a actionarilor.
Compania produce mai multe tipuri de inghetata, situandu-se printre primele companii de pe aceasta piata. Anul trecut, Napolact a lansat pe piata cinci sortimente noi de inghetata, din care patru sunt comercializate sub denumirea Fiesta Premium si una sub denumirea Cedra.
Liderul pietei este compania elena Delta, care detine intre 40-45% din volum si peste 50% din valoarea pietei, estimata ca se ridica la aproximativ 30 milioane de dolari. Alti jucatori mai importanti de pe aceasta piata sunt Kubo Ice Cream din Piatra Neamt, producator al marcii Amicii, Cam Bucuresti, Mercur Braila si Prodlacta Brasov. Pe langa acestea mai sunt si importurile, care nu ocupa insa decat cel mult 10% din vanzari, conform unor studii de piata.
Piata locala a inghetatei are un caracter foarte sezonier, consumul situandu-se la aproximativ jumatate de kilogram, fata de 15-20 kilograme pe cap de locuitor cat este consumul in tarile Uniunii Europene. O posibila cauza privind consumul scazut de inghetata il constituie puterea scazuta de cumparare, care ii determina in multe randuri pe consumatori sa prefera inghetata la dozator in schimbul celei de firma. Studiile arata ca numai 5% din consumatorii de inghetata consuma inghetata "branduita." Anul trecut, ploile care au cazut in plin sezon al inghetatei i-a afectat pe toti producatorii.
Napolact a facut anul trecut obiectul uneia din cele mai importante tranzactii ale anului, respectiv preluarea prin oferta publica a 40,69% din actiunile companiei de catre grupul olandez Friesland, in urma unei tranzactii de 10 milioane de dolari. Asociatia Salariatilor inca mai detine 39,44% din Napolact, insa speculatiile de pe piata bursiera anunta probabila lansare a unei noi oferte de preluare din partea companiei olandeze.
In 2001, Napolact a avut o cifra de afaceri de 26 milioane de euro, iar profitul a fost de trei milioane euro. Pe primele sase luni ale anului trecut, compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 16 milioane euro si un profit de 90.000 euro. Friesland a intrat pe piata romaneasca in 2001, in urma preluarii operatiunilor pe care Nutricia Dairy and Drinks (NDD) le detinea in Europa Centrala si de Est. In acest moment, Friesland este proprietarul majoritar al fabricilor Somesana, Belcar-Deta si SCIL Mures.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO