Prima pagina

Mugur Isarescu cere o viziune fiscala clara

Mugur Isarescu cere o viziune fiscala clara
23.06.2005, 20:08 8

Romania are nevoie de o viziune pe 5-10 ani in domeniul politicii fiscale, pentru a evita problemele create la nivelul mediului de afaceri de fluctuatiile impozitelor care scad intr-un an si cresc in altul, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, referindu-se la masura inclusa in noul acord cu FMI privind majorarea TVA de la 19% la 22% incepand cu 1 ianuarie 2006.

"Este o chestiune extrem de importanta si ar trebui ca in aceasta vara institutiile statului impreuna cu economistii sa o dezbata serios. Nu nivelul impozitelor este important, cat predictibilitatea evolutiei acestora", a declarat Isarescu.

El spune ca toata dezbaterea cu FMI a pornit de la faptul ca ponderea veniturilor bugetare in PIB a scazut sub 30% in urma introducerii cotei unice, in conditiile in care in Bulgaria ponderea respectiva este de 36%, iar media UE se situeaza la 40% din PIB - niveluri spre care trebuie sa tinda si Romania.

"Se vede bine ca nu toti platesc impozite in Romania. In aceste conditii, capacitatea noastra de a utiliza fondurile europene este serios diminuata", a spus Isarescu, aratand ca Romania se confrunta cu un paradox: pe de o parte, statul nu reuseste sa colecteze venituri suficiente, pe de alta firmele se plang ca sunt supraimpozitate, cu peste 50% in total.

Guvernatorul BNR confirma ca discutiile cu FMI privind majorarea TVA au inceput chiar din ianuarie, dupa introducerea cotei unice, tot efortul autoritatilor si in special al Bancii Nationale fiind de a determina amanarea masurii pentru 2006.

"Noi ne-am opus la majorarea TVA chiar de anul acesta pentru ca s-ar fi suprapus peste majorarile de preturi administrate, tinta de inflatie era si asa foarte stransa, iar sansele de derapaj foarte mari. Ar fi facut ca Romania sa-si creeze inca o problema de credibilitate", a declarat Mugur Isarescu. Chiar si asa, BNR este nevoita sa modifice tinta de inflatie pentru 2006, vehiculata pana acum la un nivel de 4-5%. Isarescu a afirmat ca majorarea preconizata a TVA va avea un impact direct de cel putin doua puncte procentuale asupra tintei de inflatie pe anul viitor. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, sustine ca efectul nu va fi mai mare de un punct, ceea ce ar insemna corectarea tintei de la 5% la 6%.

Guvernatorul BNR spune ca majorarea TVA reprezinta o decizie politica de trecere de la o impozitare directa preponderenta spre o prevalenta a impozitarii indirecte. Acesta este si modelul existent in mai multe tari din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria, unde consumul este impozitat cu cote sensibil mai mari decat profitul companiilor. Situatia este insa exact inversa in cazul tarilor occidentale, unde TVA este aproape la jumatate din nivelul impozitului pe profit.

Decizia inclusa in scrisoarea de intentie suplimentara convenita in aceste zile cu misiunea FMI vine la cinci ani dupa ce guvernul Isarescu reducea nivelul standard al TVA de la 22% la 19%, la 1 ianuarie 2000.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a confirmat ieri ca TVA va creste anul viitor la 22%, recunoscand ca masura este determinata de nevoia unor venituri bugetare suplimentare, care sa asigure fondurile pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene, alaturi de necesitatea reducerii consumului, invocata initial.

Guvernatorul BNR spune ca unul din dezavantajele acestei masuri este ca va afecta toata populatia, insa in acelasi timp va reprezenta continuarea eforturilor de a scoate economia gri la suprafata. El mentioneaza ca majorarea TVA se va adresa si celor din zona rurala, care nu prea platesc alte impozite. Isarescu a reamintit ca taxarea ramane ridicata la nivelul CAS, iar reducerea contributiilor la 1 ianuarie 2006 nu putea fi realizata fara o crestere a TVA care sa asigure venituri compensatorii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO