Prima pagina

Motoarele lui Copos reduc turatia

04.08.2003, 00:00 11

Cererea de motoare electrice in scadere atat pe piata interna, cat si la export, afecteaza afacerile celui mai important producator de profil din Romania, Ana Imep, compania-fanion a grupului de firme Ana, controlat de omul de afaceri George Copos.
Ana Imep a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 675,8 miliarde lei (circa 21 mil. $), cu 4,3% mai putin decat valoarea prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli, desi mai mare cu 22% in lei fata de cea realizata in aceeasi perioada a anului 2002 - 553,2 mld. lei.
Neindeplinirea obiectivului a fost provocata de scaderea cererii pentru motoare electrice pentru masini de spalat si de uscat rufe pe piata externa si la toate categoriile de produse pe piata interna.
Astfel, nici valoarea exporturilor nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor, in conditiile in care exportul reprezinta peste 90% din veniturile Ana Imep. Compania a exportat in primele sase luni produse in valoare de 17,1 mil. euro, in crestere cu 2% fata de acelasi interval al anului precedent, dar cu 5% mai putin decat previziunile.
Numarul motoarelor produse a depasit cu 0,82% previziunile, ajungand la 1,73 mil. bucati, din care 1,66 milioane au fost exportate. Pe de alta parte, cererea de motoare electrice pe piata interna (din partea Automobile Dacia, Cugir SA si Tehnoton Iasi) este in scadere, compania livrand cu aproape 30% mai putine motoare decat in primele sase luni ale lui 2002.
De asemenea, investitiile realizate in primele sase luni au fost similare nivelului din 2002 (5,5 mld. lei), dar au reprezentat mai putin de jumatate din nivelul preconizat.
In schimb, profitul net din primele sase luni s-a ridicat la 62,7 mld. lei (aproape doua milioane de dolari), cu 35% mai mult fata de 2002 si cu 10% mai mult decat valoarea prognozata.
Actionarul majoritar al Ana Imep este Ana Group cu 72,17% din capital, printre actionari numarandu-se si Banwell Ltd (cu 7,72%), Hesketh Enterprises Ltd (3,66%) si SIF Banat-Crisana (1,33%). Actiunile Ana Imep sunt listate la categoria I a pietei extrabursiere Rasdaq, iar ultima tranzactie a avut loc vineri la pretul de 1.750 lei/actiune, cotatie la care capitalizarea companiei este de 419,2 mld. lei (13 mil. $). bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO