Prima pagina

MobiFon si Mobil Rom promit generatia 2 1/2

11.05.2001, 00:00 25



Romanii vor trece in a doua jumatate a anului la generatia 2 1/2 de telefonie mobila GPRS (General Packet Radio Service). Cel putin asa au promis operatorii de telefonie mobila Mobil Rom si Mobifon.

La CERF 2001, principalii doi operatori de telefonie mobila din Romania si-au anuntat intentia de a introduce pe piata servicii GPRS pana la sfarsitul anului.

"Oferta GPRS va fi disponibila din a doua parte a anului, urmand ca ulterior Mobil Rom sa lanseze si servicii de a treia generatie, daca piata o va cere.

Totodata consider ca va fi dificila introducerea serviciilor UMTS si a transmisiilor de date in banda larga pentru ca in Romania veniturile sunt inca foarte mici, fapt care ar putea avea consecinte negative asupra cererii", a declarat in cadrul evenimentului Yves Gauthier, director comercial in cadrul Mobil Rom.

Gauthier subliniat si intentia companiei de a achizitiona o licenta UMTS in momentul in care Guvernul va decide scoaterea la licitatie a acestora.

Servicii din generatia 2 1/2 de telefonie mobila va lansa si MobiFon. "In vara va fi introdus pe piata intr-o peroada de primul serviciu GPRS. Lansarea comerciala se va efectua ulterior si va depinde de rezultatele pe care le va da tehnologia in sine si de cerintele clientilor", a spus Alexandru Hurdubaie, director al departamentului Data din cadrul MobiFon.

A treia generatie de telefonie mobila va fi lansata in aceeasi maniera ca si serviciile GPRS, a tinut sa precizeze Ted Lattimore, Chief Operating Officer la MobiFon.

"In mod sigur vom dori sa cumparam o licenta UMTS dar momentan pentru acest tip de servicii nu exista o piata. Deocamdata sarcina principala pentru demararea acestei piete revine Guvernului roman care urmeaza sa stabilieasca numarul de licente 3G pe care le va oferi, modalitatea de acordare si eventual pretul acestora", a adaugat Lattimore.

Daca Guvernul va stabili preturi mari pentru drepturile de operare in generatia 3G, implicit si costurile companiilor de telefonie vor fi mai mari, fapt ce se va reflecta in cele din urma in pretul serviciilor. Lattimore a mai apreciat ca ar fi posibil ca MobiFon sa ofere primele servicii 3G prin 2004-2005.

Dat fiind faptul ca ambii operatori au cazut de acord asupra pretului suficient de ridicat la care vor fi disponibile viitoarele servicii de telefonie mobila de generatia a treia, s-a ridicat intrebarea daca nu ar fi mai bine ca firmele sa lucreze in colaborare pentru implementarea noilor tehnologii si standarde.

"Aceasta optiune ar fi una foarte inteleapta pentru Romania. Noi suntem deschisi oricarei propuneri in acest sens", a precizat Ted Lattimore.

GPRS este tehnologia de telefonie mobila care face trecerea de la standardul GSM la a treia generatie (UMTS) si permite transmisia de date a€oin pachete" la o viteza cuprinsa intre 111 si 171 kbps.

De fapt, GPRS reprezinta o modernizare a retelelor GSM astfel incat utilizatorii sa poata avea acces la servicii diverse: consultarea conturilor bancare, a evolutiilor bursiere sau a informatiilor meteo. In aceasta generatie 2 1/2 taxarea serviciilor se va face la volumul de date transmis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO