Prima pagina

Mircea Geoana: Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este inevitabila

12.03.2001, 00:00 15



Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este inevitabila, in ciuda unor criterii mai severe pe care statele candidate vor trebui sa le indeplineasca dupa primul val al extinderii, afirma ministrul roman de externe Mircea Geoana intr-un articol publicat de Wall Street Journal Europe.

Geoana subliniaza ca noul guvern roman este decis sa aplice reformele economice necesare in vederea aderarii, inclusiv continuarea privatizarii si restructurarii companiilor de stat.

Ministrul de externe a recunoscut intarzierea Romaniei fata de majoritatea celorlalte candidate in pregatirea pentru aderare, afirmand ca ultimul raport de tara al Comisiei Europene a fost critic la adresa Bucurestiului. "Romania a fost plasata pe ultimul loc. Nu suntem deloc multumiti de acest fapt si dorim sa schimbam acest lucru".

Wall Street Journal Europe estimeaza ca revigorarea economiei suferinde a Romaniei va fi una din cele mai grele misiuni ale noului guvern de centru-stanga.

Pentru a putea beneficia de sprijinul UE, Romania trebuie sa inchida intreprinderile de stat neprofitabile, chiar cu pretul concedierii a sute de mii de muncitori.

Problema este ca tocmai rata ridicata a somajului si salariile medii foarte mici, de circa 100 de dolari pe luna, au determinat multi romani sa voteze in noiembrie anul trecut pentru Partidul Romania Mare, formatiune de extrema-dreapta, arata cotidianul citat.

Geoana considera ca rezultatul alegerilor ar trebui sa serveasca drept avertisment pentru noul guvern, mai ales dupa ce clasa politica romaneasca a trecut prin "dusul rece" din noiembrie, care a aratat ce se poate intapla daca "se va continua aceeasi modalitate de guvernare ca pana atunci".

El s-a aratat insa optimist, afirmand ca se poate reforma economia si se pot rezolva in acelasi timp si nevoile sociale presante, mai ales pentru ca economia incepe sa se redereseze.

Romania a inregistrat anul trecut crestere economica pentru prima oara dupa 1996, iar exporturile si productia industriala sunt in crestere, insa e departe de a se afla pe picior de egalitate cu celelalte candidate, afirma cotidianul citat.

aeful diplomatiei romane considera ca o prioritate o va constitui atragerea investitiilor straine, care reprezinta singura modalitate de a asigura mentinerea revigorarii economice.

"Sunt placut surprins ca exista inca un interes semnificativ pentru Romania, chiar si dupa cativa ani dificili si dupa mai multe promisiuni neonorate", a spus Geoana.

El mai declara in articolul citat ca Uniunea Europeana va invata "lectii noi" din experienta primirii primului val de candidate, in special dupa aderarea Poloniei, cel mai mare dintre cele 12 state care aspira la includerea in blocul continental. El considera ca orice dificultati care pot aparea nu vor putea opri procesul extinderii.

"Cu cat te extinzi mai mult, cu atat inveti mai mult. Cu cat Uniunea va invata mai mult despre complexitatea procesului includerii Poloniei in structurile UE, cu atat va fi mai usor in negocierile cu Romania, al doilea stat candidat ca marime", a declarat Geoana.

El a adaugat ca, in conditiile in care criteriile de aderare sunt foarte clare, va fi foarte dificil pentru Uniunea Europeana sa nu accepte un stat care indeplineste aceste conditii.

"Este vorba despre o operatiune destul de disciplinata. Nu este doar un proces emotional venit din capitalele occidentale. Este vorba despre un proces de negocieri practice.

Exista puncte ce trebuie indeplinite si, dupa un anumit moment, este foarte dificil din punct de vedere politic sa spui nu unui candidat care se apropie de indeplinirea criteriilor", a mai spus ministrul roman de externe.

Potrivit lui Geoana, candidatura Romaniei va fi sprijinita de Franta, Italia si Germania, asa cum fiecare stat candidat are "prietenii" sai in cadrul UE, astfel ca va exista o presiune si din interiorul Uniunii in sensul extinderii.

aeful diplomatiei romane, care s-a aflat recent la Berlin, s-a declarat "placut impresionat de angajamentul foarte clar al Germaniei in ceea ce priveste extinderea UE".

Mircea Geoana considera ca diferenta dintre nord si sud in cazul fostelor state socialiste a inceput sa dispara, desi Romania si Bulgaria au inceput negocierile mai tarziu decat Polonia, Cehia sau Ungaria.

"Cred ca Germania de exemplu a depasit stadiul initial in care a abordat doar vecinii, progresiv s-a mers mai departe si divizarea nord-sud incepe sa dispara", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO