Prima pagina

Milosevici s-a predat dupa 24 de ore asediu

02.04.2001, 00:00 22



Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici s-a predat de bunavoie politiei sarbe, ieri dimineata, dupa un asediu de peste 24 de ore asupra casei sale din Belgrad. El urmeaza sa fie interogat pentru acuzatii de coruptie si abuz de putere, dar nu si pentru crimele de razboi comise in Kosovo, relateaza CNN.

Presedintele iugoslav Voislav Kostunita s-a declarat linistit de faptul ca predarea pasnica a lui Milosevici a dus la evitarea unei bai de sange.

Fostul lider iugoslav a fost transferat la inchisoarea centrala din Belgrad. El si-a parasit resedinta in jurul orei locale 4.40 (2.40 GMT), la bordul limuzinei sale, escortate de vehicule ale politiei, relateaza Mediafax.

Ministerul Justitiei a anuntat ca un judecator va decide astazi daca sunt destule dovezi pentru prelungirea cu 30 de zile a arestului lui Milosevici.

Predarea sa pune capat celor peste 24 de ore de confruntare tensionata intre fostul lider de la Belgrad si partizanii regimului sau - unii dintre acestia inarmati - pe de o parte, si fortele speciale ale politiei sarbe, de cealalta parte

O prima tentativa de arestare a esuat in noaptea de vineri spre sambata, fortele de ordine avand de facut fata tirurilor partizanilor lui Milosevici.

Acesta a declarat initial ca nu va putea fi dus viu la inchisoare, amenintand ca se va sinucide si ca-si va omori si sotia si copiii.

Oficialii guvernamentali au negociat timp de mai multe ore cu Milosevici inainte de arestare, convingandu-l in cele din urma sa evite o interventie o forta asupra resedintei sale din centrul Belgradului. Cu cateva minute inainte de arestare, din vila s-au auzit mai multe focuri de arma trase, se pare, de fiica lui Milosevici.

Vicepremierul sarb Zarko Kovaci a declarat ca obiectivul principal al guvernului a fost de a evita varsarea de sange, dar se luase decizia de a intra in forta in resedinta fostului presedinte daca acesta nu s-ar fi predat de bunavoie.

"Nimeni nu este mai presus de lege, fiecare individ trebuie sa raspunda in fata ei. Oricine trage in politie trebuie arestat, oricine este convocat de un judecator trebuie sa se prezinte in instanta. Legea se aplica pentru orice cetatean", a declarat Kostunita.

Faptele pentru care este acuzat Milosevici au provocat Iugoslaviei si Serbiei pierderi ridicandu-se la 1,8 miliarde de dinari (30 de milioane de euro) si aproape 200 de milioane de marci (100 de milioane de euro).

Autoritatile iugoslave refuza insa sa-l predea pe Milosevici Tribunalului International de la Haga (TPI), care doreste sa-l judece pe fostul lider iugoslav pentru atrocitatile comise in Kosovo. El a fost inculpat in 1999 de catre TPI pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Arestarea lui Milosevici a avut loc exact inainte de expirarea, pe 31 martie, a ultimatumului dat de Washington pentru ca Belgradul sa inceapa sa coopereze serios cu TPI, in caz contrar urmand sa suspende un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a afirmat ca in urma evolutiei evenimentelor de la Belgrad, decizia privind acordarea ajutorului american pentru Iugoslavia ar putea fi amanata pana astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO