Prima pagina

Militarii NATO au inceput sa soseasca in numar mare in Macedonia

24.08.2001, 00:00 26



Desfasurarea trupelor NATO in Macedonia a inceput, in fosta republica iugoslava aflandu-se deja primele contingente britanice si franceze din cadrul fortei care va supraveghea predarea armelor de catre rebelii albanezi.

Primul detasament de trupe speciale britanice a sosit ieri dimineata la Skopje, dupa ce cateva zeci de militari francezi ajunsesera in Macedonia la cateva ore de la decizia de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic privind inceperea operatiunii "Essential Harvest", relateaza CNN.

Marea Britanie va asigura grosul fortei de 3.500 de oameni, urmand sa trimita in Macedonia in total 1.800 de militari.

Un prim detasament format din 400 de militari, majoritatea britanici, se afla in zona inca de la sfarsitul saptamanii trecute pentru a pregati sosirea celorlalti participanti la misiune si pentru a stabili primele contacte cu rebelii si cu guvernul de la Skopje.

Primii membri ai contingentului italian vor pleca astazi din Sardinia, in timp ce 500 de militari francezi au plecat miercuri de la bazele din sudul Frantei, iar Grecia si-a trimis ieri primii 120 de soldati, restul de 200 urmand sa soseasca in cursul acestui weekend.

Restul militarilor vor veni din Cehia, Germania, Ungaria, Olanda, Norvegia, Spania si Turcia. Statele Unite nu vor avea trupe implicate direct in misiunea de colectare a armelor, dar asigura sprijin logistic pentru aceasta operatiune.

Misiunea NATO este programata sa dureze 30 de zile, dar analistii afirma ca este aproape imposibil ca operatiunea sa poata fi incheiata intr-o perioada de timp atat de scurta. Chiar si comandantul "Essential Harvest", generalul Gunnar Lange, a avertizat ca rebelii vor putea foarte usor sa se inarmeze din nou dupa plecarea trupelor NATO.

Ministerul macedonean de Interne a anuntat miercuri ca rebelii detin peste 60.000 de arme, in timp ce albanezii spun ca au 2.300, iar NATO a estimat numarul lor la 3.000.

Lange a declarat ca trupele KFOR din Kosovo au interceptat in ultimele doua luni cantitati importante de arme ce se indreptau catre rebelii din Macedonia.

El a precizat ca forta internationala de pace a confiscat 672 de pusti, 60 de arme usoare, 1.060 de mine antitanc, 1.499 de grenade si mine, 113 rachete si a arestat 550 de persoane care incercau sa introduce arme in Macedonia.

Presedintele macedonean Boris Traikovski a salutat decizia Aliantei de a trimite trupele in fosta republica iugoslava.

"Acesta este punctul crucial al planului de a pune capat crizei. Avem multe de facut pentru revenirea refugiatilor la casele lor, restructurarea economiei si incetarea violentelor, iar ziua de astazi este un pas inainte in aceasta directie", a declarat Traikovski. El a plecat ieri catre Kiev, unde avea programata o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin.

Moscova a reactionat, miercuri, printr-o critica voalata la operatiunea NATO de recuperare a armelor de la rebelii albanezi. Ministerul rus de Externe a afirmat ca "eforturile internationale, indiferent care ar fi acestea, nu trebuie sa apara ca o incurajare a extremismului si o legitimare de facto a separatismului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO