Prima pagina

Mihai Berinde a demisionat din functia de presedinte al Consiliului Concurentei

08.03.2007, 19:54 155

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Mihai Berinde, si-a inaintat demisia la Presedintie si nu va mai ocupa aceasta functie incepand de astazi.
De cand a preluat conducerea Consiliului Concurentei in martie 2004, Berinde a aplicat amenzi record pentru nerespectarea normelor concurentiale. Printre cele mai mari amenzi aplicate de CC in perioada 2004-2006 se numara sanctionarea producatorilor de ciment Lafarge, Holcim si Carpatcement, cu circa 27 mil. euro, a CFR Marfa, precum si a unor companii precum Colgate Palmolive sau Wrigley Romania.
Unul dintre obiectivele lui Berinde odata cu instalarea acestuia ca presedinte al CC a fost sa inchida negocierile de aderare la capitolul concurenta, care avea patru clauze de salvgardare. Berinde nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru comentarii privind motivatia demisiei.
El este unul dintre cei mai longevivi demnitari de pe scena politica romaneasca, el ocupand pozitii importante pe parcursul tuturor guvernarilor de dupa 1989. Incepand din 1996, Berinde a fost secretar de stat in Ministerul Economiei.
CC este un organism autonom care nu raspunde niciunei structuri administrative din Romania, fiind subordonat institutiei similare europene. In 2004, CC a devenit autonom, aceasta decizie fiind una dintre conditiile pentru inchiderea capitolului concurentei, unul dintre cele mai sensibile puncte din cadrul negocierii cu Uniunea Europeana.
Pana in 2004, acest organism era subordonat Guvernului.

Proces pierdut
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis anularea amenzii in valoare de 31,3 milioane lei (circa 9 mil. euro) primita de Carpatcement, in 2005, din partea Consiliului Concurentei (CC), pentru incalcarea legislatiei in domeniul concurentei. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este irevocabila si executorie si este valabila doar pentru Carpatcement, nu si celelalte doua companii amendate, Lafarge si Holcim. In luna mai a anului 2005, CC a sanctionat principalii producatori de ciment de pe piata interna - Lafarge, Holcim si Carpatcement - cu amenzi in valoare totala de circa 27 mil. euro, una dintre cele mai mari amenzi din istoria CC, pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO