Prima pagina

Metrorex are o comanda de 120 mil. euro

09.10.2003, 00:00 30

Metrorex SA Bucuresti intentioneaza sa cumpere pana la finele acestui an 20 de garnituri noi de tren, a caror valoare este estimata la aproximativ 118 - 119 mil. euro.
Ministerul Transporturilor avea de gand initial sa repare garniturile, dar a constatat ca este mai rentabil sa le inlocuiasca. "Noi am facut un studiu impreuna cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului din care reiese ca modernizarea a 20 de trenuri ne-ar fi costat circa 80% din pretul pe care l-am plati pentru trenuri noi. In plus, durata de viata a unui tren nou este de circa 30 de ani, dubla comparativ cu cea a unui tren modernizat", sustine Marius Lapadat, directorul general al Metrorex SA.
Ca urmare, pe liniile bucurestene vor circula garnituri din trei categorii dupa ce vor fi aduse noile trenuri: vechile vagoane Metrorex, Bombardier si trenurile companiei care va castiga licitatia. 
Societatile aflate in coordonarea Ministerului Transporturilor, CFR Calatori, Administratia Nationala a Drumurilor, sa€“au imprumutat mult pentru investitii in ultima perioada.        
Comanda de la Metrorex depaseste cu putin ca valoare pe cea castigata anul trecut de suedezii de la Bombardier cu 18 rame de metrou si ar putea atrage interesul unor puternici jucatori internationali in domeniu precum Alstom (Franta), Siemens (Germania), Bombardier (Canada), precum si a unor firme din Italia si Spania, potrivit unor surse din cadrul Metrorex.
Alstom si Siemens sunt deja prezenti pe piata romaneasca. Alstom are afaceri anuale de peste 80 mil. $ in Romania.
Siemens, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Europa, a semnat in 2001 cel mai mare contract din industria feroviara romaneasca de dupa 1989 cu CFR Calatori, ce depaseste 300 mil. euro.
 Potrivit contractului, Siemens va livra 120 de automotoare tip Desiro pana in 2007. Numai Siemens SRL, principala companie a grupului german in Romania, estimeaza pentru acest an afaceri de 240 mil. euro.
Metrorex intentioneaza sa lanseze pana la finele anului o licitatie internationala pentru achizitia mentionata, ce va fi finantata in proportii egale dintr-un credit acordat de Banca Europeana de Investitii (BEI), respectiv de catre stat.
"Asteptam OK a€“ul din partea boardului bancii (n.r. a€“ BEI) pentru a lansa o licitatie internationala pentru achizitia de noi garnituri de metrou, care ar putea costa 118 a€“ 119 mil. euro", mai spune Lapadat.
Metrorex SA dispune in momentul de fata de 58 de garnituri, din care numarul de trenuri noi achizitionate de la firma Bombardier Suedia va ajunge de la 16 in prezent la 18 pana la inceputul lunii noiembrie.
Metrorex SA avea la finele anului trecut datorii totale de 6.349 mld. lei (203 milioane euro) si o pierdere de 5,7 mil. euro (179 mld. lei) la o cifra de afaceri de 1.3.14 mld. lei (42 mil. euro), potrivit ultimului bilant depus la Finante. Numarul de angajati ai regiei este de peste 4.400 de salariati, potrivit ultimelor informatii disponibile. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO