Prima pagina

Metamorfoza datoriilor in actiuni, respinsa de Senat

01.03.2001, 00:00 6



Comisia pentru buget-finante-banci din Senat a respins ieri ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Isarescu in noiembrie anul trecut, care permite conversia in actiuni a datoriilor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul fondurilor speciale si la FPS ale unor societati comerciale cu capital majoritar de stat sau privat.

Ordonanta va ramane insa in vigoare pana la respingerea ei definitiva atat de plenul Senatului cat si de cel al Camerei.

Respingerea ordonantei a fost sustinuta in comisie de ministrul Privatizarii Ovidiu Musetescu si de ministrul Muncii Marian Sarbu, potrivit carora aceasta acest act normativ contravine programului de guvernare si blocheaza privatizarea.

Ordonanta prevede ca datoriile care nu pot fi achitate sunt transformate in actiuni si valorificate pe piata. Datoriile urmeaza sa fie recuperate, prin procesul de vanzare a actiunilor, de la potentialii cumparatori.

De asemenea, ordonanta prevede ca, pentru datoriile convertite in actiuni, dobanzile, penalitatile si majorarile de intarziere sunt anulate.

In nota de fundamentare a proiectului de lege pentru aprobarea ordonantei se spuneai ca acest mod de recuperare a creantelor conduce la relansarea activitatii economice a societatilor prin reorientarea surselor financiare disponibilizare spre ciclul de productie si reduce perioada de recuperare a datoriilor.

Ministrul Privatizarii a declarat ieri ca aplicarea ordonante conduce la "o aberatie prin care statul redevine actionar" la societatile deja privatizate.

Musetescu a promis ca, intr-un termen de aproximativ o luna, Guvernul va emite alte reglementari in materie. El a mai spus ca Executivul se gandeste sa emita un act normativ pentru diminuarea blocajului financiar.

Acesta ar putea legifera ca datoriile care nu au nici o sansa sa fie recuperate sa fie sterse. "Ne gandim la o lege care sa aseze arieratele pe o baza realista si sa stergem datoriile care nu vor fi platite niciodata", a spus Musetescu.

De asemenea, Executivul va sterge o parte din datoriile societatilor comerciale care vor fi privatizate in cadrul acordului PSAL I. Astfel, dupa privatizara societatilor, penalitatile de intarziere vor fi anulate in intregime.

O parte dintre datoriile catre bugetul de stat vor fi de asemenea sterse iar restul, reesalonate. Viitorul proprietar ar urma sa achite, in intregime, doar datoriile catre banci, a anuntat Musetescu.

El a adaugat ca din cele 63 de intreprinderi cuprinse in PSAL I, pentru 55 au fost deja aprobate strategiile de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO