Prima pagina

Medicamentele au batut calculatoarele

19.06.2003, 00:00 9



Pfizer a devenit a doua corporatie din lume dupa capitalizarea bursiera, cu o valoare de piata de 285,6 miliarde dolari, devansand gigantul producator de software Microsoft, evaluat de piata la circa 278,7 miliarde dolari. Pe primul loc se mentine, la o distanta considerabila, General Electric, cu o capitalizare bursiera de 311,8 miliarde dolari.



Aprecierea considerabila a producatorului de medicamente reflecta preluarea de 58 miliarde dolari a rivalului Pharmacia, si cresterea cu 11% a vanzarilor in primul trimestru, fata de media sectorului farmaceutic, de 7%.



Totusi, Pfizer ar putea pierde pozitia a doua in topul mondial daca actiunile sale s-ar deprecia cu mai mult de 2,5%, caz in care Pfizer ar fi devansat de Microsoft. Din primele 20 de companii din lume dupa valoarea de piata, patru sunt din sectorul farmaceutic: Pfizer, Johnson & Johnson, Merck si GlaxoSmithKline.



"Nimeni nu profita de pe urma castigurilor Microsoft, iar vanzarile sunt mai slabe", spune Rich Merriman, presedintele unui fond de investitii american. "In Pfizer vezi o crestere sanatoasa si incasezi dividend", a adaugat Merriman. Pfizer intentioneaza sa obtina aprobarile necesare de la autoritatile americane pentru 20 de produse noi, in perioada 2001-2006, au spus directorii sai executivi cu ocazia recentei adunari generale a actionarilor.



In privinta Microsoft, multI investitori s-au aratat ingrijoratI dupa ce seful executiv al Microsoft, Steve Ballmer, a vandut o parte din actiunile pe care le detine la gigantul software, in valoare de 1,44 miliarde de dolari. Ballmer a motivat aceasta decizie prin dorinta de a-si diversifica portofoliul de actiuni. Bill Gates a vandut, la randul sau, in luna februarie 2003, actiuni in valoare de 96 de milioane de dolari. Gates mai detine acum 1,2 miliarde de actiuni.



Bursele isi continua evolutia ascendenta, iar Dow Jones, celebrul indice bursier reprezentativ pentru piata americana, mai are doar 700 de puncte pana sa faca, din nou, istorie, ajungand la cotatia de 10.000 de puncte.



Toate pietele bursiere au deschis ieri in crestere, inscriindu-se pe un trend ascendent care demonstreaza increderea si optimismul investitorilor. Dupa un inceput in forta al saptamanii, care a adus luni cresteri ale principalilor indici bursieri americani de peste 2%, Dow Jones s-a stabilizat la 9.323 puncte.



andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO