Prima pagina

Marile grupuri internationale IT au pregatit 200 mil. euro pentru piata romaneasca

13.04.2005, 19:56 12

Piata IT autohtona a trezit interesul marilor grupuri internationale, care intentioneaza sa se extinda spre Romania si vor investi aici peste 200 de milioane de euro pana in 2008, conform lui Eugen Schwab-Chesaru, directorul general al companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) Romania.

Strategiile de intrare pe piata vor fi atat prin achizitii, dupa exemplul tranzactiilor Siemens-Forte si Ness Technologies-Radix, cat si prin deschiderea de filiale de la zero, a apreciat el.

"Recent, trei grupuri foarte mari de companii furnizoare de servicii IT, doua din Statele Unite si unul din Europa, au luat decizia de a veni in Romania", a spus pentru ZF Schwab-Chesaru. "Procedurile se vor finaliza fie in acest an, fie la anul. Nu e exclus ca toate cele trei companii sa intre pe piata inca din acest an", a adaugat el.

Aceasta este o consecinta fireasca a faptului ca Romania a intrat in atentia marilor jucatori din IT-ul mondial. "Lunar, vin in Romania 20-30 de companii mari IT care radiografiaza piata", a spus si Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Iar directia de dezvoltare din acest punct de vedere este catre estul tarii, a spus Talpes.

"Valul vine de la vest catre est, in orasele mari". Pentru ca Timisoara este deja o piata saturata - unde resursele umane sunt angajate in mare masura in productie - probabil ca urmatoarea zona de interes pentru companiile internationale va fi Clujul, urmat apoi de Moldova, a spus el.

Marile companii care se pregatesc sa investeasca in IT-ul romanesc provin din industrii precum auto, electronica, telecomunicatii, consultanta, a mai spus Talpes. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO