Prima pagina

Marea Britanie nationalizeaza banca Northern Rock

Marea Britanie nationalizeaza banca Northern Rock
18.02.2008, 11:02 5

Marea Britanie a decis sa nationalizeze banca Northern Rock, renuntand la eforturile din ultimele cinci luni de gasire a unui cumparator care sa rentabilizeze operatiunile institutiei de credit, grav afectata de criza de pe piata creditelor, informeaza Bloomberg.
Guvernul britanic a anuntat astazi ca va nationaliza banca Northern Rock, renuntand la eforturile din ultimele cinci luni de gasire a unui cumparator care sa rentabilizeze operatiunile institutiei de credit, grav afectata de criza de pe piata creditelor.

Institutia financiara, cu sediul in Newcastle a fost suspendata astazi de la tranzactionare iar o comisie independenta va stabili o modalitate de compensare a actionarilor. Premierul britanic Gordon Brown va sustine o conferinta de presa la ora 11:00 (13:00 ora Romaniei) iar ministrul de Finante, Alistair Darling, va introduce hotararea in Parlament la ora 15:30.

Prima nationalizare bancara din ultimii 24 de ani va afecta credibilitatea guvernului laburist a capatata-o de cand preluat guvernarea, in urma cu zece ani si ii va insarcina pe functionarii Trezoreriei cu gestiune a unor active de 113 miliarde de lire sterline (151 de miliarde de euro) si a 6.500 de angajati.

"Exista perceptia in piata ca Darling nu este capabil sa gestioneze situatia", a declarat John Curtice, profesor de Stiinte Politice la universitatea Strathclyde, din Glasgow. "El spera ca oamenii vor fi rationali si nu vor face cozi la filialele bancii sa-si retraga banii", spune Curtice.

Operatiunile curente ale Northern Rock vor fi conduse de Ron Sandler, renumit pentru experienta sa in salvarea unor institutii financiare importante, precum Lloyd. Alaturi de Sandler, care va primi un salariu de 90.000 de lire sterline lunar (120.000 de euro), fostul director al grupului de asigurari Swiss Re, Ann Godbehere, va ocupa postul de director financiar.

Northern Rock, a cincea mare companie de credite ipotecare din Marea Britanie, a fost nevoita anul trecut sa imprumute circa 25 de miliarde de lire sterline (49 mld. dolari) de la Banca Angliei, pentru a acoperi deficitul de lichiditati rezultat in urma plasamentelor nerentabile pe piata creditelor.

Printre investitorii interesati sa preia Northern Rock s-a aflat grupul Virgin, precum si conducerea bancii, dar Darling a spus ca, in conditiile actuale de pe piata, ambele oferte sunt insuficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO