Prima pagina

Managerii romani din multinationale au intrecut bulgarii si maghiarii la salarii

14.11.2007, 21:07 22

Castigul lunar net al unui middle manager roman care lucreaza intr-o multinationala de top sau intr-un domeniu aflat in expansiune (retail, banking, IT, servicii financiare) ajunge, in medie, la peste 2.800 de euro, fiind cu aproape 40% mai mare decat al unui bulgar si cu 15,6% peste cel al unui maghiar.
Managerii romani sunt depasiti cu 95% de catre cei canadieni si cu 174,2% de catre elvetieni, care raporteaza castiguri medii lunare nete de aproape 7.700 de euro, potrivit studiului salarial Salary Survey 2007, realizat de firma de consultanta in resurse umane Mercer.
Raportul confirma o tendinta tot mai vizibila pe piata fortei de munca locala si anume ca in ceea ce priveste nivelul salarial mediu pentru pozitii de management, Romania depaseste alte state central si est-europene, insa nu reuseste sa ajunga din urma economiile occidentale. Pentru piata locala, studiul a analizat salariile din 100 de companii, majoritatea multinationale.
"La nivelurile superioare de pregatire, pentru pozitii de middle si top management, salariile sunt mult mai apropiate si chiar depasesc nivelul din tarile din jur, ceea ce confirma diferentele salariale foarte mari intre diferite clase de angajati din Romania", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al Mercer pe piata locala.
In acelasi timp, salariile din Cehia le depasesc pe cele de pe piata locala cu procente cuprinse intre 3,5 si 44%. Doar in cazul middle managerilor din multinationale romanii castiga cu 4% mai mult decat cehii, care iau 2.350 de euro.
In acelasi timp, un specialist senior (cu experienta de peste doi ani) are in Romania un castig lunar net de 1.100 de euro, iar in Elvetia castiga aproape 5.100 de euro.
Datele se refera la toate castigurile banesti nete incasate intr-o luna, respectiv salariul de baza, plus bonusuri sau alte elemente salariale garantate (bonuri de masa, indemnizatii de transport, prima de concediu etc.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO