Prima pagina

Managerii revin in tara doar pe salarii de peste 100.000 de euro

19.03.2008, 19:20 14

Romanii care lucreaza in strainatate nu se intorc in tara pe pozitii de top management pe salarii nete mai mici de 100.000 de euro pe an, respectiv 8.300 de euro pe luna.
"Nu gasim romani in strainatate care sa se intoarca pe o pozitie de top, ca general manager, country manager sau CEO pentru mai putin de 100.000 de euro net pe an", spune Panos Manolopoulos, care a ocupat timp de aproape patru ani functia de managing partner al firmei de executive search Stanton Chase Romania si care a fost numit CEO al Stanton Chase International in Orientul Mijlociu.
Stanton Chase a repatriat in ultimii doi ani 15 manageri romani din strainatate, 11 dintre acestia pe pozitii de top management.
Si Pedersen & Partners, alta firma de executive search cu prezenta locala, a repatriat 10 manageri romani din SUA, Canada, Cehia, Austria sau Germania.
"Spre exemplu, lucram cu doi romani care s-au intors deja din SUA si din Europa de Vest si care mai degraba ar sta fara job o vreme decat sa accepte salarii sub 8.000 de euro pe luna", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners. El adauga ca, in general, salariile romanilor repatriati sunt cu 20 - 30% peste cele ale managerilor fara experienta internationala.
In general, romanii care se intorc au ocupat in strainatate pozitii la nivel middle, de manager de marketing sau vanzari. Salariile nete pentru astfel de joburi ajung in SUA la 120.000 - 130.000 de dolari, respectiv 6.600 de euro pe luna.
Cu toate acestea, managerii repatriati nu sunt scumpi raportat la veniturile pe care le obtin managerii de top de pe piata locala. "Multi dintre ei sunt gata sa accepte si salarii sub nivelul celor pe care le primesc in strainatate pentru a se intoarce acasa", precizeaza Manolopoulos. Un director executiv (CEO) al unei companii prezente pe piata locala are un salariu mediu de baza cuprins intre 7.500 de euro si 18.300 de euro pe luna, potrivit unui studiu salarial al Stanton Chase. Cu toate acestea, salariile managerilor pot fi cu mult mai mari, in conditiile in care la venitul lunar se adauga diferite bonusuri si beneficii care pot, in unele situatii, dubla sau chiar tripla valoarea acestuia.
Cateva sute de manageri romani lucreaza in prezent in strainatate, potrivit estimarilor firmelor de executive search, cei mai multi dintre acestia fiind localizati in Canada, SUA si Europa de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO