Prima pagina

Mai aveti doar 3 zile pentru a va alege fondul de pensii private obligatorii

15.01.2008, 12:06 21

Au mai ramas doar 3 zile pana pe 17 ianuarie, data la care se incheie campania de aderare initiala pentru fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II).

Pana pe 7 ianuarie, adica cu zece zile inainte de incheierea campaniei de aderare, numarul de participanti atrasi de cele 18 fonduri se ridica la aproape 3,2 milioane. Potrivit celor mai recente declaratii ale oficialilor Casei Nationale de Pensii (CNPAS), piata potentiala pentru pensiile private obligatorii este de aproximativ 3,7 milioane de clienti. Diferenta o reprezinta aproximativ jumatate de milion de persoane eligibile, care nu semnasera inca pentru pensia obligatorie.

Potrivit legii, toti salariatii care nu implinisera 35 de ani pana la data de 31 decembrie 2007 inclusiv sunt obligati sa adere la un fond de pensii private. Data limita a aderarii este pentru acestia 17 ianuarie 2008. n acelasi timp, salariatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au si ei dreptul sa adere la un fond de pensii (fara a fi insa obligati) si pot lua aceasta decizie oricand pana ating varsta limita de 45 de ani permisa de legislatie, adica inclusiv dupa 17 ianuarie.

Toti salariatii cu varsta sub 35 de ani, care nu au aderat la niciun fond sau care au semnat cu mai mult de un singur fond de pensii private vor fi redistribuiti intre cele 18 fonduri de pe piata de catre un program informatic. Cu alte cuvinte, calculatorul alege pentru ei, iar companiile de administrare au inceput deja sa speculeze acest argument in cadrul celor mai recente campanii publicitare, pentru a-i convinge pe cat mai multi dintre romani sa semneze pentru pensia obligatorie.

Recent, chiar si autoritatea de reglementare si supraveghere a pietei pensiilor private (CSSPP) a lansat un apel catre toti salariatii eligibili, pentru a-i determina pe acestia sa profite de ocazie si sa isi aleaga fondul pentru pensia obligatorie.

Cu o dimensiune a pietei estimata acum intre 3,3 si 3,7 milioane de participanti, Romania este deja a doua piata de pensii private obligatorii din regiune, in spatele Poloniei (peste 13 milioane de clienti), dar in fata Ungariei (2,8 milioane) si a Bulgariei (2,6 milioane).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO