Prima pagina

Magnat mass-media arestat in Rusia

15.06.2000, 00:00 13



Patronul celui mai mare grup independent de presa din Rusia, Vladimir Gusinski, a fost arestat marti-seara, fiind acuzat de abuz de putere si furtul a peste zece milioane de dolari. Gusinski, proprietarului grupului Media-Most, si-a petrecut noaptea de marti spre miercuri in inchisoarea moscovita Butirskaia, relateaza Reuters. Procurorii afirma ca el poate fi retinut maximum zece zile pentru interogatorii, inainte de a fi pus oficial sub acuzare.

Din grupul Media-Most fac parte cotidianul "Segodnia", saptamanalul "Itoghi", postul de radio Ecoul Moscovei si canalul de televiziune NTV, care in ultima perioada au criticat actiunile puterii de la Moscova. Analistii apreciaza ca arestarea lui Gusinski confirma zvonurile privind intentia Kremlinului de a limita libertatea de exprimare in Rusia si tendintele autoritare ale noului presedinte, Vladimir Putin.

Aflat la Madrid pentru o vizita oficiala de doua zile, Putin a declarat ca arestarea lui Gusinski reprezinta o supriza pentru el. "Sper ca fortele de securitate, procuratura sa aiba suficiente dovezi pentru actiunea pe care au intreprins-o si sper ca aceasta a fost organizata cu respectarea legii. Daca este vorba despre biroul Procurorului General, atunci este vorba despre un organism independent care a luat decizia", a spus liderul de la Kremlin.

Insa politicienii liberali, aliatii lui Gusinski si chiar unii dintre cei mai inversunati adversari ai sai afirma ca arestarea lui este un act politic ordonat de la cel mai inalt nivel.

Alexei Venediktov, directorul postului de radio Ecoul Moscovei, a calificat arestarea magnatului rus drept "un act rusinos, grosolan si in mod clar ilegal al autoritatilor". Boris Nemtov, liderul Uniunii Fortelor de Dreapta, a declarat in cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune NTV ca arestarea "discrediteaza in mod serios Rusia". "A aparut primul detinut politic al erei Vladimir Putin", afirma directorul-general Media-Most, Jan Zamani. Pana si Boris Berezovski, om de afaceri cunoscut pentru numeroasele confruntari publice cu Gusinski, a condamnat arestarea acestuia.

Vicepresedintele grupului Media-Most, Igor Malasenko, a plecat la Madrid marti-seara, pentru a informa presa despre detentia lui Gusinski cat timp Putin se mai afla in Spania. Agentia Interfax afirma chiar ca Malasenko spera sa se poata intalni cu presedintele rus.

La Washington, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Joe Lockhart, a repetat ingrijorarea privind libertatea de expresie in Rusia, exprimata de presedintele Bill Clinton la intalnirea pe care a avut-o recent cu Putin, la Moscova. "Vom analiza aceasta arestare si vom incerca sa intelegem toate aspectele, dar suntem destul de ingrijorati in legatura cu unele masuri luate impotriva presei independente", a declarat Lockhart.

Ieri, avocatii lui Gusinski l-au vizitat pe acesta la inchisoarea Butirskaia. NTV a transmis ca autoritatile au permis vizita unui numar de patru avocati, in dimineata zilei de ieri, dupa o intarziere provocata de unele probleme legate de actele lor de identitate.

Avocatii au spus ca Gusinski si-a petrecut fara incidente noaptea intr-o celula in care a stat alaturi de un barbat acuzat de falsificare de bani si de un altul acuzat de infractiuni economice. Spre deosebire de majoritatea detinutilor din aceasta inchisoare suprapopulata, magnatul rus a putut dormi singur in pat.

Avocatii au afirmat ca interogatoriul clientului lor urma sa inceapa ieri, la ora 14.00. Principalii oameni de afaceri au anuntat ca se vor intalni pentru a discuta cazul, iar politicienii liberali au afirmat de asemenea ca se vor reuni pentru a-si coordona actiunile.

Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, prieten apropiat al lui Gusinski, a declarat ca este gata oricand sa-i ia locul acestuia in inchisoarea Butirskaia. "De ce este atat de ingrijorat Procurorul-General? Sunt gata sa ofer garantii ca daca Gusinski fuge, sunt disponibil sa-i iau locul in celula sa din Butirskaia", a spus Lujkov.

Ziarele ruse de ieri interpreteaza arestarea sefului Media-Most drept un atac asupra libertatii presei sau o incercare de a scadea influenta catorva oameni de afaceri rusi. "Sevodnia", publicatie a lui Gusinski, titreaza: "In cazul in care critici autoritatile, ajungi la inchisoare" si afirma ca este vorba despre un atac impotriva libertatii presei deghizat intr-o ancheta penala. De cealalta parte, "Vremia Novosti" considera ca arestarea marcheaza sfarsitul erei asa-numitei oligarhii ruse, care a dominat viata politica si economica a Rusiei in ultimii ani. Cotidianul economic "Kommersant" afirma ca vestea retinerii lui Gusinski reprezinta o bomba pentru cercurile de afaceri ruse, subliniind ca niciodata pana acum nu a mai fost arestat un anteprenor atat de puternic. "Nezavisimaia Gazeta" sustine ca momentul ales pentru arestare este foarte important, in conditiile in care presedintele Putin se afla in strainatate. "Vor putea oricand spune ca presedintele nu era in tara si nu stia ce se intampla", afirma publicatia citata.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO