Prima pagina

Luptele din nord alunga sperantele de pace in Macedonia

13.08.2001, 00:00 10



Lupte violente intre armata macedoneana si rebelii albanezi s-au inregistrat in noaptea de sambata spre duminica si au continuat ieri la Tetovo, cu doar o zi inaintea programatei semnari a unui acord de pace.

Tetovo, al doilea oras ca marime din Macedonia, a fost atacat intens de sute rebeli sambata seara, relateaza CNN.

Principalele tinte au fost punctele de control ale politiei si principala autostrada ce leaga orasul de capitala Skopje. Armata macedoneana a ripostat cu tiruri de artilerie si tancuri asupra pozitiilor rebele.

Potrivit unor surse oficiale macedonene, luptele de sambata seara au provocat ranirea a 11 persoane.

Ieri, luptele au reizbucnit la Radusa, in nordul Macedoniei, in apropiere de granita cu provincia Kosovo.

"Un nou grup de rebeli albanezi, purtand uniformele Corpului de Protectie din Kosovo (TMK), a intrat din Kosovo in Macedonia inainte de reinceperea luptelor", au declarat oficiali militari macedoneni.

TMK este o organizatie umanitara care se ocupa de reconstructia in Kosovo si poate interveni in caz de catastrofe naturale.

Cei circa 5.000 de membri ai sai sunt fosti membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), care a luptat cu fortele iugoslave in 1998 si 1999 si a fost oficial demilitarizata in septembrie 1999 de catre ONU.

Autoritatile de la Skopje au criticat NATO pentru ca a permis intrarea din Kosovo a catorva sute de luptatori albanezi pe teritoriul Macedoniei, in zona Tetovo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO