Prima pagina

Luptatorii al-Qaida din Tora Bora se predau

12.12.2001, 00:00 13



@ Luptatorii al-Qaida au acceptat ieri sa se predea fortelor afgane din regiunea muntoasa Tora Bora, a declarat Haji Mohammad Zaman, unul dintre cei trei comandanti ai trupelor locale care lupta impotriva organizatiei conduse de Usama bin Laden.

In regiune, luptele la sol si bombardamentele aviatiei americane incetasera in jurul pranzului, mai fiind semnalate numai tiruri izolate, in zona in care fortele al-Qaida au pierdut teren in ultimele 24 de ore.

"Ne-au spus ca nu vor sa lupte cu noi si ca se vor preda", a adaugat Zaman, lider militar al provinciei Nangarhar, unde se afla regiunea Tora Bora. "Neconditionat", a precizat comandantul afgan, adaugand: "Trebuie sa vina, sa iasa din tuneluri si din pesteri, trebuie sa predea armele".

Intrebat daca in zona se afla si Usama bin Laden, Zaman a declarat ca nu a discutat acest subiect cu luptatorii al-Qaida.

"Pana acum, eram sigur ca se afla acolo.Acum, insa, nu stiu sigur", a adaugat el.

Ziaristii au putut vedea, ieri, unele dintre pozitiile al-Qaida cucerite de opozitie, precum si cadavrele a trei dintre sustinatorii lui bin Laden. Unul dintre acestia parea sa fie arab, al doilea a fost prezentat drept pakistanez, iar cel de-al treilea nu a putut fi identificat.

Fortele locale afgane au lansat, pe 4 decembrie, o operatiune avand drept scop cucerirea bazei de la Tora Bora si predarea luptatorilor al-Qaida.

@Presedintele George W. Bush este din ce in ce mai favorabil difuzarii publice a casetei video prin care se dovedeste ca Usama bin Laden este implicat in atentatele antiamericane din 11 septembrie, a declarat un responsabil american, sugerand ca inregistrarea ar putea fi difuzata public incepand de astazi.

Inregistrarea, apartinand unui amator, a fost gasita in timpul perchezitionarii unei case din Jalalabad si a fost obtinuta de Washington in circumstante asupra carora liderii americani prefera sa fie discreti.

Caseta il infatiseaza pe ben Laden spunand ca pagubele de la World Trade Center din New York au fost mai mari decat se astepta.

@ aeful Statului Major britanic, amiralul Sir Michael Boyce, s-a declarat impotriva deschiderii altor fronturi in razboiul antiterorist, recunoscand ca exista "usoare diferente de prioritati" pe aceasta tema intre Marea Britanie si SUA.

Intr-un discurs pronuntat in fata RUSI (Royal United Services Institute), un grup de evaluare a problemelor din aparare, amiralul Boyce a apreciat ca Marea Britanie nu ar trebui sa urmeze Statele Unite in "hotararea" lor de a extinde razboiul pe alte fronturi.

Daca Londra nu face acest lucru, trupele britanice ar putea fi implicate a€oin operatiuni susceptibile sa incalce politica nationala" a Marii Britanii, a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO