Prima pagina

Lupta la varf pentru piata de retele Internet

13.05.2004, 00:00 14

Lumea retelisticii romanesti trece prin schimbari puternice in aceasta primavara generate de lupta pe care principalii jucatori o dau pentru o piata a echipamentelor de Internet care poate ajunge in acest an sa depaseasca 100 de milioane de euro, dupa cum apreciaza unii analisti.
Primii doi furnizori de echipamente pentru retele de comunicatii prin Internet, Cisco Systems si Nortel Networks, isi pun in miscare toate rotitele pentru a-si atrage o parte cat mai importanta din aceasta piata. Cisco se reorganizeaza si isi mareste echipa. La fel face si Nortel Networks. Cu singura diferenta ca va aduce la conducerea sa pe seful companiei concurente.
Nortel Networks l-a angajat pe Dan Garlasu, cel care a pus bazele reprezentantei din Romania a Cisco Systems, si care a lucrat pentru aceasta aproape sase ani. Garlasu ar urma sa preia functia de country manager la Nortel de la 1 iunie 2004. "Decizia lui Dan Garlasu a fost una personala", a precizat pentru ZF Bogdan Constantinescu, reprezentant Cisco Systems.
Potrivit aprecierilor unor surse apropiate industriei telecom, Cisco Systems Romania detine peste 50% din piata de echipamente pentru retele de comunicatii prin Internet printre clientii sai numarandu-se companii precum Mobifon si Astral Telecom.
Nortel este principalul concurent al Cisco pe piata romaneasca.
"In acest an, piata de comunicatii ar urma sa ajunga potrivit estimarilor autoritatilor din domeniu la 4,5 miliarde euro. In aceasta piata sunt incluse si investitiile pe care operatorii le vor face pentru a-si extinde retelele si care vor ajunge cel mai probabil la 500 milioane de euro. Aceasta include atat echipamentele pentru voce cat si pentru date", explica Dan Garlasu, fostul sef de la Cisco Systems Romania. In cele 500 de milioane de euro este cuprins si segmentul dedicat retelelor Internet evaluat de analisti la 100 milioane de dolari.
Cresterea investitiilor pe care marii operatori telecom le fac pe piata romaneasca va duce la inmultirea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii. Ca urmare si afacerile furnizorilor de echipamente pentru retele sunt asteptate sa creasca.
Si Cisco si Nortel vor sa profite de aceste oportunitati si sa-si mareasca veniturile. Avand in vedere aceasta tendinta, Cisco se reorganizeaza.
"Exista un potential foarte ridicat de dezvoltare a business-ului aici", a precizat Bogdan Constantinescu. Compania isi va mari in scurt timp echipa dar oficialul nu a precizat cati noi angajati ar urma sa fie recrutati. Cert este faptul ca, o data cu intarirea pe ansamblu a echipei, se va crea la Cisco Systems Romania si postul de country manager care nu exista pana acum. Dan Garlasu ocupa cea mai inalta pozitie, de senior account manager.
La nivel mondial, Cisco este numarul unu pe piata echipamentelor pentru retele Internet iar in anul fiscal 2002-2003 a inregistrat o cifra de afaceri de 18,9 miliarde de dolari. Pentru Romania nu sunt disponibile cifre data fiind politica firmei de a nu dezvalui rezultatele financiare pe regiuni sau tari.
Tot in 2003, Nortel Networks a avut venituri totale de 9,81 miliarde de dolari. In Romania Nortel Networks functioneaza prin intermediul unei reprezentante.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO