Prima pagina

Lupta dura pentru consultanta CEC: cinci oferte finale

12.08.2004, 00:00 19



BNP Paribas este singura banca de investitii dintre cele sase preselectate care nu a depus oferta ieri pentru a catiga contractul de consultanta aferent privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), au declarat pentru Ziarul Financiar oficiali din cadrul comisiei de privatizare a CEC.



Lupta pentru contractul estimat la 3 - 5 milioane de euro se anunta astfel dura, in cursa intrand cinci din cele mai mari banci de investitii din lume: Credit Suisse First Boston (CSFB), JP Morgan, HSBC, Citigroup Global Markets Limited si Rothschild Conseil International.



Toate cele cinci oferte au fost depuse ieri pana la ora 14, acesta fiind termenul limita.



Castigatorul va fi anuntat in circa o luna, prima faza a analizei ofertelor fiind calcularea punctajului tehnic, in functie de experienta ofertantilor si reursele umane pe care acestia le aloca in cadrul proiectului.



Daca ofertantii trec de baremul minim anuntat pentru punctajul tehnic, urmeaza analiza ofertelor financiare. Cum este foarte probabil ca majoritatea competitorilor sa depaseasca baremul, diferenta va fi facuta de pretul cerut de acestia pentru consultanta.



Pretul este format dintr-un retainer (partea fixa) ce urmeaza sa fie platit de Banca Mondiala si dintr-un comsion de succes platit de Ministerul Finantelor, actualul actionar al CEC, dupa semnarea contractului.



Lupta nu se va da numai la nivelul pretului ci si la nivelul influentei politice si financiare pe care bancile de investitii si casele de avocatura cu care sunt in consortiu o au pe piata romaneasca.



Bancile de investitii au depus oferte in consortiu cu o casa de avocatura si o societate de audit.



Surse din piata spun ca JP Morgan este in consortiu cu filiala romaneasca a firmei londoneze de avocatura Linklaters, CSFB cu Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) iar HSBC cu Badea, Georgescu si Asociatii. Rothschild este in consortiu tot cu NNDKP.



Linklaters si NNDKP, alaturi de Musat si Asociatii sunt cele mai mari trei case de avocatura de pe piata romaneasca.



Privatizarea CEC va fi unul din cele mai mari contracte de consultanta de pe piata romaneasca in acest an, fapt care motiveaza interesul ridicat al bancilor de investitii pentru acest proiect. Interesul este cu atat mai ridicat cu cat CEC reprezinta una din ultimile mari companii din proprietatea statului.



CEC este evaluat la circa 300 de milioane de euro.



Cel mai mare contract de consultanta de pe piata romaneasca a fost cel aferent vanzarii SNP Petrom. Consortiul CSFB - ING Baring - Linklaters va incasa peste 20 de milioane de dolari de la statul roman in urma vanzarii Petrom catre grupul austriac OMV.



Contractul de consultanta pentru Petrom a fost semnat in 2002 dar cea mai mare parte a banilor (comisionul de succes) va fi sau a fost incasata anul acesta.



Calendarul de privatizare al CEC prevede ca vanzarea societatii sa aiba loc in 2005 - 2006.



In cazul CEC, consultantul desemnat sa asiste Ministerul de Finante va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni care urmeaza sa fie vandut.



Pana in prezent, de privatizarea CEC s-au aratat interesate trei grupuri financiare austriece: Erste Bank, Raiffeisen Bank si Bank Austria.



Toate cele trei banci sunt interesate in special de pozitia pe care o are CEC pe segmentul de retail urmare a popularitatii printre persoanele cu venituri scazute. Segmentul de retail este cotat ca avand un mare potential de crestere si o mare profitabilitate.



CEC detinea la sfarsitul lunii iulie a acestui an active totale in valoare de 46.050 de miliarde de lei (1,13 miliarde de euro), detinand astfel o cota de circa 7% din totalul activelor din sistemul bancar romanesc.



Banca a inregistrat pe primele sapte luni ale acestui an un profit brut de 569,1 miliarde de lei (13,8 milioane de euro), in crestere cu 18% fata de aceiasi perioada a anului trecut.



Capitalul social al CEC este de 1.497 de miliarde de lei. Banca opereaza o retea teritoriala formata din 1.424 de unitati la nivel national si are circa 9.000 de angajati.



De saptamana trecuta CEC are un nou presedinte, Constantin Teculescu fiind inlocuit de Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Jiru are ca principal obiectiv restructurarea CEC si pregatirea bancii pentru privatizare.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO