Prima pagina

LukOil a pierdut 100 de tone de benzina si un rezervor

07.05.2001, 00:00 40



Un rezervor al rafinariei Petrotel de la Ploiesti, care apartine grupului petrolier rusesc Lukoil, a explodat sambata noapte. Nu s-a inregistrat nici o victima iar pierderile materiale au fost de 100 de tone de benzina si valoare rezervorului, cu o capacitate de depozitate de 1.000 de metri cubi.

Pretul unei tone de benzina, fara taxe, la poarta rafinariei este de aproximativ 7 milioane de lei. Pierderile Petrotel, daca nu tinem cont de valoarea rezervorului, au fost de 700 de milioane de lei.

Cantitatea de benzina care se afla in rezervor la data expoziei era de 200 de tone, dar jumatate fost evacuata.

Stingerea incendiului a avut loc dupa 10 ore iar pompierii au reusit sa previna extinderea focului catre alte doua rezervoare de aceeasi capacitate aflate in vecinatate.

Cauzele incendiului precum si pierderile totale nu au fost anuntate oficial pana in prezent.

"La aceasta intrebare(care au fost cauzele exploziei ? - n.r.) nu pot sa va dau raspuns pana nu vom face ancheta noastra. Poate sa fie de la niste substante care se autoaprind, poate sa fie de la orice", a declarat Andrei Chirilescu, director adjunct al Petrotel - Lukoil.

La Petrotel au mai avut loc pana acum doua explozii mari, in 1986 si 1987.

Petrotel este una dintre primele zece rafinarii ca marime din Romania, cu o capacitate de rafinare anuala de 2,5 milioane de tone de titei. Petrotel preelucreaza anual in jur de 1,5 milioane de tone de titei, din care rezulta in jur de 300.000 de tone de benzina.

Lukoil a obtinut controlul rafinariei in luna februarie a anului 1998, cand a cumparat 51% din actiunile Petrotel de la statul roman.

Valoarea tranzactiei, incluzand pretul platit si investitiile pe care concernul rus s-a angajat sa le faca, a fost de 300 de milioane de dolari. 189 de milioane de dolari urmau sa fie destinati exclusiv retehnologizarii rafinariei.

Petrotel are un capital social de 1.093,99 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 25.000 de lei. Conform ultimelor raportari Lukoil detine in prezent peste 87,3% din actiunile rafinariei.

SIF Muntenia detine 5,71% din capital iar Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) mai are un pachet de 4,92% din titluri.

Actiunile Petrotel sunt cotate pe piata Rasdaq iar ultimul pret de tranzactionare a fost de 6.500 de lei/actiune, evolutia de la inceputul anului fiind liniara.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO