Prima pagina

Lukasenko, contestat de Opozitie si Occident

11.09.2001, 00:00 10



Aleksandr Lukasenko a castigat alegerile prezidentiale din Belarus, cu 75,6% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, contestate insa de opozitie, care cere organizarea unui al doilea tur de scrutin si care a facut apel la organizarea unei manifestatii de sustinere, relateaza AFP. Rata de participare la vot a atins nivelul record de 82,5%, potrivit comisiei electorale.

Dupa numararea tuturor buletinelor de vot, presedintele, in varsta de 47 de ani, a obtinut 75,6% din voturi, fata de 15,39% cat a obtinut principalul sau adversar, liderul celei mai importante confederatii sindicale a acestei foste republici sovietice, Vladimir Goncearik, in varsta de 61 de ani.

Al treilea candidat, ultranationalistul Serghei Gaidukevitci a obtinut 2,5% din sufragii, potrivit comisiei.

"Lukasenko a obtinut 46,7% din voturi iar eu 40,8%. Rezultatele sunt falsificate. Noi cerem organizarea unui al doilea tur", a anuntat, Vladimir Goncearik. "Ma astept la o reactie obiectiva din partea reprezentantilor europeni. Daca acestia vor sa fie obiectivi, atunci nu il pot recunoaste pe Lukasenko", a declarat Goncearik, in cursul unei conferinte de presa organizate la Minsk.

El a mai cerut populatiei sa participe la o manifestatie de sustinere. Dar numai aproximativ 300 de persoane s-au adunat in centrul capitalei belaruse Minsk, la apelul opozitiei, pentru a cere organizarea unui al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Aceste alegeri au fost cele mai "supravegheate" din istoria tarii, participand 22.000 de observatori locali si 700 de observatori internationali, intre care 300 din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Comisia electorala nu a anuntat nereguli semnificative, iar mai multi observatori straini au anuntat ca votarea s-a desfasurat fara probleme.

Totusi, sub acoperirea anonimatului, un observator OSCE, citat de AFP, a declarat ca alegerile prezidentiale de duminica din Belarus "nu se situeaza la nivelul standardelor internationale", dar nu trebuie deocamdata sa izolam aceasta fosta republica sovietica.

"Am notat in raportul nostru elemente negative si pozitive". "Conchidem ca aceste alegeri nu se situeaza la nivelul standardelor internationale, cum ar fi cele ale OSCE sau ale Consiliului Europei", a declarat responsabilul. "Exista o indoiala in privinta caracterului democratic al acestor alegeri", a adaugat el.

"Apreciem ca izolarea tarii nu este in interesul poporului belarus si al democratizarii acestei tari", a continuat observatorul OSCE. "Structurile internationale trebuie sa-si reevalueze politica si sa sustina miscarea provenind din randurile societatii civile", a adaugat el. "Nu vom inchide usa si nu vom transforma Belarusul intr-o cetate asediata", a conchis responsabilul OSCE.

Comunitatea internationala, in frunte cu Statele Unite, mentin de mai multi ani Belarusul intr-un regim de izolare, dar aceasta politica este considerata contraproductiva de numerosi europeni si de opozitia belarusa.

Pe de alta parte, si comitetul Helsinki din Belarus a denuntat ieri rezultatele alegerilor prezidentiale, cerand anularea lor pentru a€oincalcari grave" ale legilor din Belarus si ale standardelor internationale, potrivit unui comunicat dat publicitatii la Minsk.

"Aceste rezultate amintesc de epoca sovietica, participarea era de 100 la 100 si alegatorii votau 100 la 100 pentru unicul candidat", a declarat presedintele Comitetului.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO