Prima pagina

Liderul sindical de la Tepro, asasinat

08.09.2000, 00:00 21



Liderul sindical de la Tepro Iasi Virgil Sahleanu, 50 de ani, a decedat ieri dupa ce a fost injunghiat la iesirea din blocul in care locuia, primele cercetari aratand ca ar fi fost doi atacatori. Alertati de tipetele victimei, vecinii l-au gasit pe Sahleanu intr-o balta de sange si l-au transportat la Spitalul de Urgenta. Acesta a murit in timp ce era supus unei interventii chirurgicale, dupa o ora de la producerea atacului.

Politistii spun ca Sahleanu a fost lovit de patru-cinci ori in zona ficatului, iar dupa aspectul plagilor, este posibil sa fi fost folosite doua cutite. Prefectul Florin Vitan a declarat ca deja are informatii ca exista martori la eveniment care au spus ca Sahleanu a fost injunghiat de doi tineri.

La sediul Politiei Municipale a fost constituit un comandament special, unde sunt adunate toate informatiile legate de acest eveniment.

Vestea uciderii celui care i-a condus in ultimii doi ani a ajuns repede la muncitorii de la Tepro care in jurul orei 11 s-au adunat la poarta fabricii. De aici, peste o mie de angajati au pornit in mars spre centrul municipiului, purtand steaguri tricolore, la care erau agatate bucati de panza neagra. Ajunsi in fata Prefecturii, sindicalistii s-au aratat iritati de prezenta masiva a fortelor de ordine, dar nu au existat incidente. Dupa un scurt schimb de replici intre protestatari si jandarmi, o delegatie a sindicalistilor a fost primita de prefectul Florin Vitan. Continuare in pagina 3

"Sunt consternat de ceea ce s-a intamplat si inca nu mi-am revenit. Asa ceva nu s-a petrecut in Iasi de 30 de ani. Politia a luat masuri de control la iesirea din oras, in gara Iasi si aeroport. Politia Iasi a intrat in stare de alarma", a precizat Vitan.

De la sediul Prefecturii, cei 1.000 de sindicalisti s-au indreptat catre Politia Municipala unde colonelul Gheorghe Grigoriu le-a cerut sa ofere orice informatie pe care o au in legatura cu persoane care ar putea fi implicate in uciderea lui Virgil Sahleanu si i-a asigurat ca ucigasii vor fi prinsi in cel mai scurt timp.

Prim-ministrul Mugur Isarescu l-a contactat ieri pe ministrul de Interne Constantin Dudu Ionescu si i-a solicitat sa inceapa imediat investigatiile in acest caz, a anuntat purtatorul de cuvant la Guvernului Gabriela Vranceanu-Firea.

"Premierul este extrem de ingrijorat de escaladarea violentei in Romania din ultimul timp si este foarte afectat de aceasta situatie, cu atat mai mult cu cat l-a cunoscut personal pe liderul sindical de la Tepro, cu ocazia vizitei de acum cateva saptamani la Iasi", a spus Firea.

Isarescu a transmis condoleante familiei indoliate si a solicitat Politiei sa dea dovada de aceeasi operativitate ca si in cazul recentului asasinat al patronului unei agentii de impresariat artistic.

ai conducerea Fondului Proprietatii de Stat s-a aratat consternata de vestea decesului tragic al liderului sindical de la Tepro si a transmis condoleante familiei acestuia.

"Asteptand replica prompta a autoritatilor in drept, FPS isi exprima indignarea fata de aceasta fapta reprobabila", se arata in comunicatul de presa al institutiei.

Presedintii confederatiilor sindicale au apreciat ca uciderea liderului sindical reprezinta un atentat la libertatile prevazute de legislatia sindicala, demonstrand faptul ca actiunile de intimidare la adresa reprezentantilor sindicali au devenit o practica frecventa in Romania.

Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa" (confederatie la care este afiliat sindicatul de la Tepro), a caracterizat drept "un asasinat social" uciderea lui Sahleanu si a declarat pentru Mediafax ca liderul de la Tepro fusese deseori amenintat cu moartea

La randul sau, Pavel Todoran, presedintele CNSLR-Fratia, a declarat ca "actiunile de intimidare la adresa liderilor sindicali au devenit o practica frecventa in Romania".

El a adaugat ca, de multe ori, liderii sindicatelor primesc diverse amenintari, dar cele mai multe din ele sunt "formale", fiind greu de crezut ca este posibil sa se ajunga la asasinate.

Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, spune ca aparitia uni astfel de caz demonstreaza insuficienta protectie pe care legislatia sindicala o acorda liderilor de organizatii sindicale, expusi presiunilor administrative.

Cei trei lideri de confederatii au precizat ca filialele judetene Iasi ale organizatiilor lor vor sprijini atat familia lui Sahleanu, cat si organele de ancheta.

Vasile Lupu, vicepresedinte PN?CD si deputat de Iasi, ne-a declarat ca "este greu sa ma pronunt daca este vorba despre un asasinat politic. Trebuie sa asteptam ca politia sa identifice vinovatii. In orice caz, acest asasinat ar putea capata nuante politice, pentru ca s-a petrecut in apropierea alegerilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO