Prima pagina

Leul a fost muscat rau de dolari in august

01.09.2003, 00:00 10


Cursul leu/dolar a crescut intr-o singura luna cu 4,11%. Aproape pe nesimtite, dolarul a revenit la "prefixul" de 34.000 de lei, apropiindu-se pas cu pas de maximul istoric de 34.359 de lei inregistrat pe 7 aprilie.


Asa se face ca sapte luni de apreciere a leului fata de moneda americana s-au transformat in august intr-o depreciere de 1,9% fata de nivelul inregistrat la inceputul lui 2003. Fata de acum un an, dolarul este mai scump cu 2,8%.


Evolutia cursului in ultima luna reaminteste pietei ca dolarul poate sa mai si creasca, dupa luni de zile in care scaderea cotatiilor devenise obisnuinta.


In conditiile mentinerii unei tendinte de crestere a cursului dolarului aceasta nu va ramane fara efect, avand in vedere pozitia puternica pe care moneda americana inca o detine in economia romaneasca. Mai ales ca in perioada urmatoare vor avea loc importuri de resurse energetice importante, platite in dolari.


Chiar bugetul de stat a fost construit in functie de un curs estimat leu/dolar, care s-a dovedit la recenta rectificare cu 10% mai mare decat cel indicat de evolutiile de pana acum.


Deprecierea accelerata a leului fata de dolar a fost rezultatul revenirii inregistrate de moneda americana in raport cu euro pe pietele internationale. Aceasta in conditiile in care, in ultima luna, pietele si-au vazut, dupa multa vreme, chiar depasite asteptarile privind evolutia economiei SUA


Pe parcursul saptamanii trecute, cursul euro/dolar si-a continuat mersul in dinti de fierastrau, extremele fiind un minim de 1,810 $/euro si un maxim de 1,0914 $/euro. Vineri, fluctuatiile cotatiilor se oprisera la 1,095 $/euro.


Ca urmare a acestor miscari, moneda nationala a incheiat ultima luna cu o pierdere de numai 0,2% in fata celei europene. Fata de acum un an, leul inregistreaza o depreciere de 13,8% fata de euro.


Jocul euro/dolar, care i-ar fi incuiat pana si pe cei mai inraiti pariori, se dovedeste si in acest an favorabil Romaniei.


Oprirea ascensiunii euro, dupa asaltul furibund de la jumatatea lunii mai, a indepartat temerile legate in principal de posibilele efecte inflationiste ale scumpirii monedei unice si de dificultatile din ce in ce mai mari inregistrate de cei care avea de rambursat credite in euro.


Dupa toate fluctuatiile care au marcat timp de opt luni evolutia cotatiilor euro/dolar, BNR rasufla usurata: leul inregistreaza o depreciere in grafic, chiar sub asteptari, de 4,8% fata de cosul valutar implicit urmarit de banca centrala, format din 60% euro si 40% dolar.


Revenirea dolarului pe pietele internationale nu poate fi insa luata in calcul pe termen lung, dimpotriva, exista analisti care asteapta a noua accentuare a volatilitatii cotatiilor. Deocamdata, insa, contextul economic este favorabil SUA.


Cert este ca evolutia cursului euro/dolar in ultima luna a dat deja peste cap mai multe previziuni.


Deprecierea leului fata de euro este de asteptat sa continue, in conditiile in care BNR va continua sa cumpere valuta pentru a-si consolida rezerva valutara astfel incat aceasta sa tina pasul cu ritmul de crestere a importurilor.


Banca Nationala a Romaniei a intervenit si vinerea trecuta pe piata valutara interbancara si a cumparat euro pentru a mai creste cursul de schimb al leului atat fata de euro si dolar.


Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 37.240 lei/euro, cu 202 unitati peste cel valabil vineri. Moneda americana a castigat numai opt unitati, iar cursul calculat de BNR a fost de 34.140 lei/dolar. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO