Prima pagina

Legea imobilelor a fost amanata, probabil, sine die

06.09.2000, 00:00 23



Retragerea "temporara" a legii imobilelor nationalizate de pe ordinea de zi a Senatului, pana cand liderii grupurilor parlamentare vor ajunge la un acord asupra unor "principii" pe care PDSR le doreste in text, va intarzia cu cel putin o saptamana reluarea dezbaterilor la acest proiect, aflat in disputa de peste un an.

Nereglementarea restituirii imobilelor nationalizate risca insa sa pagubeasca statul roman cu milioane de dolari.

Presedintele PDSR, Ion Iliescu, a anutat in conferinta de presa a partidului de ieri ca lucreaza la o scrisoare adresata celorlalte formatiuni parlamentare in care "sugereaza" discutii preliminare pe marginea acestei legi, dar si a celei privind protectia chiriasilor si cea privind privatizarea fostelor IAS.

Aceasta din urma se afla la Senat tot de un an, dezbaterile oprindu-se dupa ce Guvernul a dat o ordonanta care reglementeaza aceeasi problema. Cele trei proiecte mentionate de Iliescu sunt considerate de PDSR prioritati ale actualei sesiuni.

"Nu avem divergente de fond asupra problemei proprietatii", sustine Ion Iliescu. El spune, insa, ca ar trebui solutionata situatia institutiilor publice - unitati spitalicesti, gradinite sau case de cultura - care fac obiectul revendicarilor.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, taranistul Rasvan Dobrescu este de parere ca discutia dintre liderii de grupuri va putea urgenta dezbaterile la legea imobilelor. La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, spune ca orice discutii in plus pe aceasta tema nu fac decat sa "amane" finalizarea proiectului.

Reglementarea problemei proprietatilor confiscate de comunisti a fost promisa de actuala coalitie, dar negocierile politice, fie cu opozitia, fie intre partidele de la guvernare au intarziat mult timp gasirea unor solutii de compromis.

Modificarea legislatiei in materie de bunuri confiscate si expropriate a fost ceruta Romaniei in mod expres intr-o hotarare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in 1997, mergandu-se pe principiul restituirii in natura sau, acolo unde este cazul, a "despagubirilor echitabile".

Cetatenii nemultumiti de solutiile date de instantele romanesti au posibilitatea sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

In prezent, se afla in stadii diferite de analiza 92 de cazuri in care statul roman este chemat in instanta pentru decizii pronuntate in problema caselor nationalizate. Singura judecata pe fond pana acum a fost formulata in cazul Brumarescu contra Romaniei, dandu-se castig de cauza proprietarului.

De obicei, spune Cristina Tarcea, director al directiei agenti guvernamentali si drepturile omului din cadrul Ministerului Justitiei, reclamantii solicita restituirea in natura a imobilelor sau contravaloarea de circulatie a acestora, care poate varia intre 100.000 si peste 300.000 USD si care trebuie platita de catre stat.

La randul sau, avocatul Ionel Olteanu, care pledeaza in mai multe cazuri contra Romaniei, ne-a declarat ca plangerile pe tema proprietatii nu sunt cele mai numeroase formulate la Strasbourg.

El considera ca decizia data in cazul Dan Brumarescu ar trebui sa constituie un precedent pentru instantele romanesti, care ar trebui sa aplice decizia Curtii.

In opinia sa, inexistenta unei reglementari corespunzatoare nu motiveaza numarul mari de plangeri, considerand ca vinovate de aceasta situatie sunt instantele romanesti.

Instantele nu au insa acum decat o singura lege pe care sa se baze si care da castig de cauza chiriasilor, Legea 112/1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO