Prima pagina

La plimbare cu Dacia de 5.000 de euro

15.11.2002, 00:00 8

"Proiectul X90, adica modelul Dacia de 5.000 de euro, exista; l-am vazut, iar la sfarsitul aceste saptamani chiar ma voi plimba cu el".
Christian Esteve, directorul general al producatorului roman de automobile Dacia, pare satisfacut. Cel mai ambitios proiect stabilit de Renault dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni, in septembrie 1999, devine realitate.
Esteve va testa astazi Dacia de 5.000 la Paris, unde se afla Technocentre Renault, "creierul" uzinelor franceze de automobile.  
"Grupul Renault si-a propus sa ajunga la vanzari anuale de 4 milioane de masini pentru 2004, din care 700.000 vor fi masini marca Dacia. In afara uzinei de la Pitesi si a celei detinuta de grupul Renault in Moscova, suntem in discutii in privinta unor alte sase posibile locatii unde s-ar putea produce automobilele Dacia" a mai spus Esteve.
Uzina de la Pitesti va produce anual 200.000 de automobile Dacia , urmand ca restul sa fie produse in afara Romaniei. Modelul de 5.000 de euro va fi destinat atat pietei romanesti cat si altor piete emergente, precum Turcia, tarile din estul si centrul Europei, China, India si cateva tari din partea de nord a Americii de Sud.
Automobilul, cu nume de cod X90, care va fi lansat in a doua parte a anului 2004, va determina, spune Esteve, trecerea producatorului roman pe profit incepand cu anul 2005. Dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al Dacia de catre Renault, producatorul roman a inregistrat an de an pierderi. Anul trecut, Dacia a inregistrat pierderi de aproximativ 80 de milioane de euro, mai mari decat se anticipa, la o cifra de afaceri de 266 de milioane de euro. Pentru acest an, compania estimeaza ca va reduce pierderile pana la 56 de milioane de euro. "Dupa primele noua luni ale acestui an nu suntem in grafic cu pierderile", a mai spus Esteve, refuzand sa precizeze daca pierderile inregistrate in aceasta perioada sunt superioare sau inferioare estimarilor.
In primele zece luni ale acestui an, Dacia a vandut pe piata romaneasca peste 43.000 de automobile, ceea ce reprezinta o crestere de 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe ansamblul acestui an, oficialii Dacia mizeaza pe vanzari de 52.500 de automobile, usor superioare nivelului inregistrat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO