Prima pagina

La Festa, interesat de conservele si sucurile Oltchim

05.05.2003, 00:00 54

Producatorul polonez de sucuri si cappuccino La Festa, care detine marca de sucuri naturale Tedi, este interesat sa achizitioneze fabrica de conserve si sucuri Raureni, aflata in proprietatea combinatului chimic Oltchim Ramniu - Valcea.
Informatia a fost facuta publica de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), citata de Mediafax. Reprezentantii celor doua companii sunt deocamdata rezervati in declaratii.
"Este posibila (achizitia fabricii de la Raureni - n.r.). Nu putem da insa prea multe detalii deocamdata", a declarat pentru Ziarul Financiar Zelazowski Sebastian, director general al La Festa.
Conform ARIS, La Festa a trimis deja scrisori de intentie catre Oltchim si Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), actionarul majoritar al Oltchim.
Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, spune insa ca nu stie despre interesul La Festa.
"In prezent se desfasoara un studiu de evaluare a fabricii in vederea vanzarii, insa nu am auzit nimic de intentia La Festa", a spus Roibu pentru ZF.
Fabrica de la Raureni face parte din divizia alimentara a Oltchim, pe care combinatul va trebui sa o vanda anul acesta, in perspectiva reluarii privatizarii. Fabrica produce gemuri, conserve, compoturi, dar si sucuri naturale. Tocmai de acestea din urma ar putea fi interesati polonezii de la La Festa, care vand pre piata romaneasca sucurile Tedi si Duo Fruo.
Divizia alimentara a Oltchim a avut vanzari de 8,5 mil. $ anul trecut, adica circa 4% din cifra de afaceri a intregului grup, si este formata din Fabrica de Conserve Raureni, Avicola Babeni (Valcea), Fabrica de Nutreturi Combinate (FNC) Babeni si Suinprod Babeni (crescatoria de porci).
La Festa estima la sfarsitul anului trecut ca va inchide 2002 cu vanzari pe piata romaneasca de circa 23 milioane $, cu 40% mai mari ca in anul anterior. Compania poloneza are doua fabrici in Romania, dintre care una la Valenii de Munte si alta la Popesti-Leordeni. 
In fabrica de la Valenii de Munte, in care sunt investitii in curs de 20 milioane $, se produc sucurile Tedi si este posibil sa fie produse si sucurile Duo Fruo, produse din amestecuri de diverse fructe.
Pe langa cele doua marci de sucuri, La Festa produce marcile de cappuccino si ciocolata calda La Festa, la fabrica pe care o are la Popesti-Leordeni incepand din 1997. Aceasta fabrica are 70 de angajati. Principalii concurenti, pe segmentul de cappuccino ai companiei sunt Elite si Kraft Foods.
La aceste produse se adauga ceaiurile Ekoland, marca de cacao granulata Brumi, ceaiul instant Lemona, caco pudra Van si Decomorreno si crema pudra Coffeeta, care sunt importate. De asemenea, La Festa este unic distribuitor al cafelei decofeinizate fabricate din cereale, Inka.
Grupul Maspex, din care face parte si La Festa este format din sapte companii cu sediul in Polonia si cinci firme straine - Cehia, Ungaria, Slovacia, Germania si Romania. Pe plan international, Maspex a avut in 2001 o cifra de afaceri de 210 milioane dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO