Prima pagina

Kronospan da 250 mil. euro pe fabricile grupului Frati

Kronospan da 250 mil. euro pe fabricile grupului Frati
28.05.2004, 00:00 49

Grupul elvetian din industria prelucrarii lemnului Kronospan va cumpara cele doua fabrici detinute de rivalul sau italian Gruppo Frati la Sebes, judetul Alba.
Tranzactia se ridica la circa 250 de mil.euro, din care 135 de milioane de euro provin dintr-un credit acordat companiei elvetiene de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dupa cum a anuntat chiar banca.
Suma include si o serie de investitii de retehnologizare si de extindere asumate de Kronospan la semnarea contractului.
Aceasta este cea mai importanta tranzactie de pana acum din sectorul prelucrarii lemnului din Romania.
Directorul diviziei din Romania a grupului Frati, Tomasso Tomaselli, a confirmat, indirect, vanzarea celor doua fabrici. "Grupul Frati detine noua fabrici, dar nu vor fi vandute toate", a spus Tomaselli, fara a oferi mai multe detalii. Reprezentantii grupului Kronospan nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri.
Investitia Gruppo Frati in cele doua fabrici de la Sebes se ridica la aproape 200 de mil. dolari, cea mai mare de pana acum din sectorul prelucrarii lemnului din Romania.
Achizitia celor doua fabrici vine dupa ce anul trecut Kronospan isi anunta intentia de a construi o fabrica de prelucrare a alemnului de la zero la Brasov.
Prin aceasta tranzactie, compania elvetiana urmeaza sa achizitioneze SC MDF Sebes Frati SA, care fabrica placi de MDF (placi din fibra de lemn de densitate medie), PAL (placi din aschii de lemn brut si innobilat si SC Sepal SA, care are doua linii de productie pentru adezivi, cu rasini lichide si pulbere.
Kropospan isi ia si angajamentul unei restructurari financiare a celor doua fabrici de la Sebes si o investitie intr-o noua linie de fabricatie a placajului, care pana in 2006 va trebui sa aibe o capacitate annuala de 500.000 de metri cubi, conform BERD.
Cele doua fabrici ale italienilor si-au inceput productia in septembrie 2000.
In 2002, Gruppo Frati a realizat prin cele doua fabrici de la Sebes o cifra de afaceri de 70 de milioane de dolari. Pentru anul trecut reprezentantii firmei nu au dezvaluit rezultatele financiare. In jur de 50% din productie realizata de fabricile de la Sebes este destinata exportului.
Cele doua fabrici detinute de Grupo Frati la Sebes prelucreaza in prezent o circa 750.000 de tone de lemn pe an. Dupa atingerea capacitatii maxime de productie, incluzand si noua linie de prelucare care urmeaza sa fie pusa in functiune, volumul de prelucrare anuala ar trebui sa ajunga la 1.500.000 de tone pe an.
Fabricile de la Sebes au in total circa 400 de angajati. Actionarii sunt companii care apartin grupului Frati.
Kronospan este unul din principalii competitori ai grupului Frati la nivel european.
Protrivit unor surse apropiate afacerii, investita Kronospan de la Brasov, care era estimata la circa 200 de milioane de euro, a fost amanata din cauza ca autoritatile nu au acordat facilitatile solicitate.
Pe plan international, Kronospan este unul dintre marii furnizori de materiale pentru industria mobilei, produsele companiei fiind prezente si pe piata romaneasca din import.
Grupul Krono a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Grupul are companii in 11 tari europene, avand o cota de piata de 14% in Uniunea Europeana si de 46% in Europa Centrala si de Est.
In Romania, placile de PAL (brut sau innobilat) si MDF sunt printre cele mai cautate materiale pentru produsele de mobilier, iar capacitatea de productie autohtona de astfel de placi se ridica in prezent la circa 750.000 de metri cubi.
Orasul Sebes a devenit in ultimii ani un punct de atractie pentru investitorii in sectorul de mobila si prelucrare a lemnului.
Alaturi de Gruppo Frati, la Sebes a mai investit si compania austriaca Holzindustrie Schweighofer intr-o fabrica de cherestea.
Fabrica a fost construita de austrieci de la zero in urma unei investitii de peste 64 de milioane de euro si a inceput productia la inceputul acestui an. Austrecii asteapta pana in 2005 o cifra de afaceri anuala de 100 de miliaone de euro. Investita a creat pana acum 250 de locuri de munca, iar pana la sfarsitul anului vor mai fi angajate 120 de persoane.
Producatorul italian de mobila Ciatti S.p.A construieste tot in Sebes o fabrica de mobila pentru aparatura electronica - televizoare, aparatura hi-fi si computer - investitia ridicandu-se la 9 milioane de euro.
Prelucrarea lemnului si productia de mobila au atras investitii importante si in alte orase din tara.
Compania austriaca FB&C Handels und Beteiligungsges a investit 18 milioane de euro intr-o fabrica de placaj si panel de lemn de plop in Calarasi si a inceput productia in luna noiembrie a anului trecut.
Producatorul italian Natuzzi a investit 30 de miliaone de euro intr-o fabrica de canapelesi cherestea  la Baia Mare, cu peste 700 de angajati. Natuzzi asteapta pentru anul acesta o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro. Cunoscutul grup suedez Ikea, are o fabrica la Siret.
Producatorul polonez de usi Porta KMI va finaliza anul acesta o investitie de 8 milioane de euro intr-o fabrica de usi la Arad si preconizeaza ca in primul an de la deschidere va ajunge la o cota de cel putin 30% din piata interna.
Printre grupurile internationale care au construit sau cumparat fabrici in Romania se numara Losan din Spania, Finnforest din Finlanda si Werzalit din Germania.
Materia prima ieftina si costul mic al fortei de munca precum si pozitia geografica avantajoasa a Romaniei sunt principalele puncte de atractie pentru grupurile internationale. Cea mai mare parte a productiei realizate de aceste fabrici este destinata exportului fie pe pietele Uniunii Europene, fie in Statele Unite sau Asia.
Potrivit ultimelor previziuni, producatorii de mobila estimeaza o crestere de 10-15% a activitatii lor in 2004 si atingerea unei productii de aproape 750 milioane de dolari, pe baza cresterii cererii interne pentru mobila noua, dar si pe exporturi.
georgiana.stavarache@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO