Prima pagina

Judecatorii, acuzati ca tergiverseaza judecarea mineriadei

27.06.2000, 00:00 18



La primul termen al procesului mineriadei din 13-15 iunie 1990, Curtea Suprema de Justitie a hotarat sa amane judecarea cauzei cu aproape trei luni pentru ca principalul inculpat, fostul ministru de Interne Mihai Chitac, nu a fost adus in sala de judecata din spitalul penitenciarului Jilava, decizie pe care reprezentantii victimelor mineriadei au caracterizat-o ca fiind de natura politica, cu scopul de a se tergiversa acest proces pana dupa alegeri.

Un alt motiv pentru amanarea procesului a fost lipsa aparatorilor pentru trei dintre ceilalti patru ofiteri din fosta conducere a MI, inculpati pentru ca au ordonat deschiderea focului impotriva manifestantilor din timpul mineriadei.

Alaturi de Chitac, in acest dosar mai sunt judecati generalul Gheorge Andrita, fost adjunct al ministrului de Interne, colonelul Calin Traian atefan, colonelul Costea Dumitru si colonelul Constantin Vasile. Ei sunt acuzati de uciderea prin impuscare a patru persoane.

Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor Viorel Ene considera insa ca lipsa avocatilor si a lui Chitac din sala de judecata nu este un motiv intemeiat pentru a da un termen de judecata atat de lung. "In astfel de cazuri, procesele se amana cel mult doua saptamani, daca judecatorii ar fi tinut cont de faptul ca inculpatii aveau avocati alesi in timpul cercetarilor de la Parchet. De asemenea, Curtea Suprema trebuia sa ia toate masurile pentru aducerea in instanta a lui Chitac", a spus Ene.

Judecatorii Curtii Supreme au respins insa acuzatiile lui Ene, ei spunand ca pe rolul instantei supreme se afla foarte multe dosare, magistratii fiind nevoiti sa dea termene de cel putin doua luni.

Criticile la adresa justitiei in privinta modului in care au fost solutionate dosarele mineriadei nu se opresc insa aici, reprezentantii victimelor mineriadei considerand ca acest proces reprezinta doar o mica parte din dosarele nerezolvate ale mineriadei. "Saptamana trecuta am discutat cu Mircea Zarie, adjunctul procurorului general, care s-a aratat dispus sa faca toate demersurile pentru inceperea anchetei in cazul persoanelor din fosta caonducere a tarii care au comandat mineriada, printre care Ion Iliescu si Petre Roman", a adaugat Ene.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO