Prima pagina

Jocul de-a soarecele si pisica continua in Gaza

20.04.2001, 00:00 19



Violentele au continuat si ieri in Orientul Mijlociu, dupa o noua incursiune israeliana in teritoriile palestiniene, in timp ce Israelul a comemorat Ziua Holocaustului.

Sirenele au sunat la ora 10 dimineata, cand toate activitatile de pe teritoriul Israelului au fost oprite pentru doua minute in memoria celor sase milioane de evrei ucisi de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Dupa sapte luni de revolte palestiniene neintrerupte, ministrul Ephraim Sneh a declarat ca "este dificil sa comemoram Holocaustul cand astazi, 60 de ani mai tarziu, luptam pentru viata noastra".

Presedintele american George W. Bush i-a telefonat miercuri premierului israelian Ariel Sharon, solicitand mai mult calm in rezolvarea situatiei din regiune.

Cei doi lideri au cazut de acord in urma conversatiei telefonice de 15 minute ca este nevoie de retinere pentru a evita escaladarea violentelor ajunse deja intr-un punct critic, relateaza CNN.

Sharon a subliniat angajamentul Israelului fata de procesul de pace, dar a precizat ca statul evreu trebuie sa asigure securitatea propriilor cetateni. "Daca violentele vor continua, fortele de aparare ale Israelului nu vor avea alta optiune decat sa ia noi masuri preventive", a spus premierul israelian.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al Departamentului american de stat, Richard Boucherm a criticat conducerea palestiniana. "Nu am vazut partea palestiniana sa faca vreun apel pentru a pune capat violentelor si pentru a opri atacurile impotriva Israelului", a spus Boucher.

Dupa ce miercuri dimineata se retrasesera din teritoriile autonome palestiniene ocupate timp de aproape 24 de ore, trupele israeliene au reintrat pentru scurt timp in Gaza, escortand un buldozer care a demolat un post de politie din apropiere de Rafah.

Imediat dupa retragerea israeliana, cinci mortiere au fost trase din Gaza catre satul Nir Am, de pe teritoriul statului evreu. Atacul a fost revendicat de Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP).

Ulterior, alte doua mortiere au lovit colonia evreiasca Kfar Darom, din Gaza, dar in nici unul dintre atacuri nu s-au inregistrat victime.

In replica, tancurile israeliene au bombardat orasul palestinian Deir el-Belah, din centrul Fasiei Gaza, obligand cateva sute de locuitori sa-si paraseasca locuintele. Schimburi de focuri s-au inregistrat si in noaptea de miercuri spre joi in apropiere de Bethleem, in Cisiordania.

Armata israeliana afirma ca prima incursiune din Gaza a reprezentat riposta fata de tirurile de mortiere lansate asupra unor muncitori care lucrau la un gard ce marcheaza granita dintre Israel si Egipt.

In timpul operatiunii, israelienii au distrus sase posturi ale politiei palestiniene si au distrus livezi de portocali si terenuri agricole de langa orasul Beit Hanoun.

Sharon a fost criticat dur pentru retragerea grabita a trupelor din Gaza, mai ales dupa ce un comandat militar afirmase ca acestea vor ramanre in zona "mai multe luni" pentru a preveni eventuale atacuri palestiniene, potrivit BBC.

In acest moment, premierul israelian se confrunta cu o dilema serioasa: daca va raspunde cu violenta atacurilor cu mortiere risca sa afecteze grav relatiile cu SUA, iar daca nu reactioneaza oponentii sai il vor acuza ca cedeaza presiunii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO