Prima pagina

Isarescu: Lipsa de lichiditati schimba comportamentul bancilor romanesti

08.04.2008, 13:34 17

Bancile comerciale si-au modificat comportamentul fata de anii precedenti si au crescut dobanzile la depozite mai repede decat la credite, dupa deciziile de majorare ale ratei de politica monetara, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Bancile si-au schimbat comportamentul. Anul trecut, daca BNR majora dobanda, bancile cu greu faceau modificari ale dobanzilor la depozite si se duceau mai repede pe cresteri la credite. Acum au modificat mult mai repede dobanzile la depozite si mult mai putin la credite", a afirmat guvernatorul bancii centrale.

Oficialul bancii centrale a aratat ca acest comportament reprezinta si un efect al diminuarii resurselor ieftine si usor accesibile din exterior.

"Nu mai exista acea generozitate, uneori agresiva, de a plasa lichiditati in Romania", a spus Isarescu.

Mai mult, guvernatorul si-a modificat prognoza privind trecerea bancii centrale in pozitie de creditor net al sistemului, afirmand ca poate fi chiar o chestiune de saptamani.

Guvernatorul BNR a reluat indemnul catre banci de a se indrepta catre titluri de stat, pentru ca in scurt timp vor fi nevoite sa apeleze la facilitatile de creditare ale bancii centrale, unde trebuie sa aiba active in colateral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO